Zöldülő Erzsébetváros

A VII. kerület vezetése olyan komplex városfejlesztési programot indított el az Erzsébet-terv részeként, amelyben a városfejlesztés, az egyes gondoskodási formák megújítása, valamint a kulturális és oktatási projektek mellett a zöldberuházás is szerepel.

Méretét tekintve Erzsébetváros Budapest legkisebb kerületei közé tartozik, belvárosi jellegéből adódóan kevés zöldterülete van, szemben egy budai vagy egy külvárosi kerülettel. A jelenlegi vezetés megtesz mindent annak érdekében, hogy dacára a csekély zöldterületnek élhetőbb és egészségesebb környezetet tudjon teremteni a lakóknak.

Tavasszal a terv keretében növényesítették a Kazinczy utca (Dob utca és Wesselényi utca közti szakaszát), amely során öt lombos fával és négy örökzöld cserjével beültetett tartódobozt helyeztek ki, továbbá új utcabútorokat, négy padot és nyolc hulladékgyűjtő edényt is telepítettek az utcába. A Marek József utcában is növényesítettek – itt humuszos termőtalajjal feltöltött növénykazettákat alakítottak ki. A kazettákba cserjéket és kistermetű lombos fákat is telepítettek. A beruházást az idén kezdték meg, amelynek során az útburkolatot is felújítják az érintett területen.

A kerületben lévő zöldterületekhez játszóterek is tartoznak, ezek fejlesztése is elkezdődött; kijavítják a meghibásodásokat és a rongálás okozta sérüléseket, és megrendelték a játékszerek felületkezelését is.

A kerület zöldebbé varázslásáért sokat tesznek az önkormányzat munkatársai is. Benedek Zsolt önkormányzati képviselő, a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság elnöke tavasszal többször is növényesítés-akciót kezdeményezett választókerületében. A Rózsa utcában cserjéket, a Hársfa utcában pedig virágpalántákat ültetett, aminek hatására a lakóknak nemcsak a hangulatuk lehet jobb, de házuk környéke is színesebb lett.

A kerület vezetősége mindezek felett a kerület cserjeállományát is fejleszteni kívánja, közel 2500 konténernyi, minőségi cserje és talajtakaró elültetését tervezi. A fák fajtaválasztásánál a jó várostűrő képesség mellett figyelembe veszik, hogy a cserjecsoportok harmonizáljanak egymással, és hogy megfelelő esztétikai értékük legyen. A közterületeken 2012-ben elvégzik a faállomány-rekonstrukciót és a balesetveszély-elhárítási munkálatokat is.

Az Erzsébet-terv tartalmazza a Madách tér és Madách sétány felújítási tervét, a Klauzál tér és az Almássy tér, valamint a tereket övező utcák felújítását, a munkálatok már az idén elkezdődnek.

Ügyeljünk mindannyian kerületünk kevés zöldterületére, hiszen maradandó eredményeket csak akkor tudunk elérni, ha összefogunk környezetünkért.

130712Viragok_Almassyter0002_m