Zöldül Erzsébetváros

Erzsébetváros belvárosi kerületként nem rendelkezik akkora zöldfelületekkel, mint mondjuk egy budai kerület, de kiemelkedő kulturális gazdagságával egyedülálló a fővárosban. A kevés zöldterület ellenére az önkormányzat megtesz mindent annak érdekében, hogy a lehető legjobban biztosítsa a kerületiek számára az élhetőbb és egészséges életet.

Az Erzsébet Terv keretében már több olyan kezdeményezés indult, ami a lakosság visszajelzései alapján példaértékű. A terv keretében megvalósuló „Zöld beruházás” projekt részeként több növényesítés, faültetés, bokorültetés és virágosítás történt a kerületben.

Ebben az évben vette kezdetét a „Zöldülnek a Királyok” elnevezésű kezdeményezés is, amellyel az úttörő, környezettudatos üzlet mintaprojektje indult meg a fővárosban. Az erzsébetvárosi önkormányzat is csatlakozott e kezdeményezéshez, hogy felhívja a figyelmet az egészséges és a környezettudatos életmódra, hogy így segítse elő a jelen és jövő generációinak jólétét. Az egyéves program célja, hogy a budapesti és a pécsi Király utca üzleteinek közös koncepciót adva, környezettudatosságra ösztönözze az üzletek tulajdonosait, dolgozóit, beszállítóit és természetesen vásárlóit is. A működő zöldüzletek az alábbi területeken tesznek folyamatos lépéseket környezeti teljesítményük javítására: energiahatékonyság (fűtés/hűtés, világítás, víztakarékosság), anyag- és energiahasználat racionalizálása, zöldbeszerzés, környezetbarát termékek árusítása, csomagolás racionalizálása, rendezvényszervezés környezetbarát módon, takarítás környezetbarát termékekkel. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az üzletek komolyan veszik és tartják vállalásaikat, és nemcsak egymással, de saját magukkal versenyezve is próbálják még hatékonyabbá tenni működésüket. Az elv a folyamatos fejlődés értékelése az üzlet saját eddigi teljesítményéhez mérten. Az üzletek célja tehát a legnagyobb pozitív irányú százalékos változást elérése. További információ a Zöldüzlet versenyről: www.zolduzlet.hu


Kopár udvarból virágos közösségi tér

„Tulajdonunk határa nem a lakásunk bejáratánál kezdődik és végződik, hanem a ház bejárati kapujánál. Az osztatlan közös terület azonban a senki földje, de lehetne ez másképpen is. Ehhez azonban le kell győzni a kishitűséget, és cselekvésbe fordítani a vágyakat. Az Ökotárs Alapítvány egyedülálló környezetvédelmi programot hirdetett meg Zöldövezet program címmel. Támogatásukkal a budapesti társasházak kopár, lepusztult, funkció nélküli belső udvarai zöldfelülettel gazdagodhatnak. A célt a lakóközösségek összefogásával kellett megvalósítani. A Rottenbiller u. 35. számú társasház – amely régen Blitz-ház néven volt ismert – lakóiként úgy gondoltuk, a házunknak akkor van jövője, ha tulajdonosként mi magunk is aktívan cselekszünk a saját érdekünkben. Pályáztunk, és nyertünk az Ökotárs Alapítvány Zöldövezet programján, sivár belső udvarunkat növényekkel teli közösségi térré alakítottuk át. A pályázatot néhány lakó összefogásával magunk készítettük el. Minden korosztályra gondoltunk: az idősek pihenőpadot kaptak, a gyerekek ugróiskolát, malmot és fali rajztáblát az udvar oldalfalán. Az ökotudatos szemlélet jegyében biciklitárolót és szelektív hulladékgyűjtőket helyeztünk el. Egy agoraszerű teret formáltunk, a növények övezte piactér a közösségi összejövetelek (lakógyűlések, szabadidős program, bolhapiac stb.) centruma. Mindezzel az a célunk, hogy a lakók tulajdonosi szemlélete tovább terjedjen a lakások ajtajánál, a köztük lévő izoláció mérséklődjön, a sivár, használaton kívüli udvarunk zöldudvarként a lakók ökotudatos életének részévé váljon, és a közös területek birtokba vételével a ház állagromlását megállítsuk. A MOL környezetjobbító szándéka találkozott egy társasházi közösség civil céljaival. A társasház növényesítési törekvését Erzsébetváros önkormányzata és az OÁZIS Kertészet is jelentős kedvezmény nyújtásával támogatta! Reméljük az effajta kezdeményezések hagyománnyá válnak, és a zöldfelületek növekedésével a társasházi közösségek is erősödnek."
A lakóközösség

TSD_7091