Zöldebb lesz a kerület, megújulnak az utcák

Az idén is folytatódnak a kerület megújulását célzó Erzsébet Terv keretében megkezdett felújítások: a kerület több útszakasza kap új arculatot, és tavasztól „zöldítik” a városrészt. A zöld területben leggyérebb városrész tavasszal látványosan sok növénnyel gazdagodik majd.

Március közepén megkezdték a Marek József utca felújítását: a projekt keretében rekonstruálják az úttest aszfaltburkolatát, átépítik az útszegélyeket, valamint tizenöt növénykazettát építenek ki, és az utca egyes szakaszain új járdaburkolatot hoznak létre. A felújítás időtartama alatt a gyalogos- és a gépjárműforgalom biztosítása kiemelten fontos az önkormányzat számára, azonban várhatóak forgalomkorlátozások, emiatt minden érintett megértését kéri a kerület vezetése. Az Erzsébet Terv átfogó koncepció részeként a munkálatokkal újabb utca válik élhetőbbé, zöldebbé Erzsébetvárosban. Ismert, hogy kerületünk egyike a legkevésbé „zöld” városrészeknek, hiszen sűrűn beépített utcaszerkezete, valamint a forgalomtechnikai szabályok és a közműhálózatok védőtávolságaira vonatkozó szigorú elírások miatt korlátozottak a növénytelepítés lehetőségei. A beruházások során új zöldfelületeket hoznak létre, az egyes útfelújítási projektek alkalmával minden esetben vizsgálják a növényesítés lehetőségeit is.

A Marek József utcában például a leburkolt felületek megszüntetésével 15 db, egyenként körülbelül 4 m2 alapterületű növénykazettát alakítanak ki, amelyekbe fákat és cserjéket is ültetnek majd.

A növénykandelábereket kúszó növényekkel futtatják majd be, amelyeket virággal, illetve terméssel díszítenek. A planténerekbe fák, cserjék, egynyári, illetve kétnyári virágok telepítését tervezik.

Az Erzsébet Tervben szereplő parkfelújítások ügyében a Madách tér és az Almássy tér felújítása során nagyszabású növényesítési munkák megvalósítását tervezi az önkormányzat.

A zöldfelület-fenntartási feladatok keretében a közterületi parkok területén 2013. május végéig összesen 16 700 db virágot ültetnek ki közel 670 m2-nyi területre, ezen túl pedig a közterületi planténerekbe, kővázákba is telepítenek virágokat. Az ősz, illetve a tavasz folyamán is sor kerül majd cserjeés faültetésekre a hiányos növényállomány pótlása céljából.

Mint azt már korábban megírtuk, az Erzsébet Terv városfejlesztési projekt keretén belül, a mintegy 6–7 milliárdos programban óvodák, iskolák, utak, terek megújítása, sétálóövezetek kialakítása is szerepel. A program része a Madách tér felújítása is, amelynek új arculatáról a beadott pályázatok nyomán a helyiek döntöttek.

130412Erzsebetkrtnoveny0011

A megújuló utcák: a Vörösmarty utca Jósika utca és Király utca, valamint Jósika utca és Dob utca közötti szakasza, a Munkás utca Huszár és Rottenbiller utca közötti szakasza, a Murányi utca Verseny utca – Garay utca közötti szakasza, a Klauzál utca I. ütemben a Rákóczi út – Wesselényi utca közötti szakasza, valamint a Hársfa utca Wesselényi utca – Dob utca közötti szakasza.