Zöldebb Erzsébetvárosért

Április 22-e a Föld napja, amit világszerte ünnepelnek. Erzsébetváros önkormányzata április 22-től egy héten át tartó „Erzsébetvárosi Zöld7” elnevezésű rendezvénysorozatot tartott faültetéssel, tavaszi nagytakarítással és számtalan más „zöld programmal”.

Április 22-én, hétfőn hivatalos sajtótájékoztató keretében nyitotta meg Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere a „Erzsébetvárosi Zöld7” elnevezésű rendezvényt. „Az egyhetes rendezvénnyel az volt a célunk, hogy minél több intézményt tudjunk bevonni a programba, és együtt tegyünk kerületünk tisztaságának fenntartásáért. Az együttműködés sikeres volt, hiszen rengeteg iskola és óvoda jelentkezett a programokra” – mondta a polgármester. A megnyitón átadták az erre az alkalomra kiírt „Élhetőbb környezetért” makettpályázat nyerteseinek járó díjakat.

Az első helyért járó díjat, az Orczy téri kalandpark-belépőt a Baross Gábor Általános Iskola diákjai vehették át. A díjazottak között volt az alsóerdősori iskola is. Kulcsár Diána, a győztes csapat tagja elmondta, hogy napokig készítették a makettet, ami közös munka eredményeként jött létre. A csapat egy másik tagja, Szágos Zoltán elmesélte nekünk, hogy a felhasznált anyagok kiválasztásánál fontos volt, hogy újrahasznosíthatóak és egyben környezetkímélők is legyenek. Úgy érzik, hogy napjainkban nagyon fontos a környezetvédelem, és amennyire tudják, ők is óvják környezetüket, és erre bátorítanak mindenkit.

Az érdeklődők az önkormányzat épületében a Levegő Munkacsoport és az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet előadásait hallgathatták meg a levegőszennyezésről, éghajlatváltozásról, valamint saját környezetük megóvásáról. A kerületi gyerekek nagyon élvezték, hiszen a héten saját intézményükben is környezetről szóló napokat tartottak.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke elmondta, hogy az önkormányzati együttműködés sikeres volt, hiszen rengetegen látogattak el az előadásaikra. A héten egy vándor plakátkiállítást is megnyitottak, amit a hivatal folyosóján lehetett megtekinteni. A kiállítás célja, hogy a helyi lakosság képet kapjon arról, milyen sokrétű feladat a levegőszennyezés visszaszorítása, és hogy ők maguk mit tehetnek ennek érdekében.

130426Novenyultetes_DozsaIdosotthon0013

Virágültetéseket is szerveztek a kerület több pontján. Az óvodások a Bethlen téri Színháznál tették szebbé a környezetet, de így szépült meg a Dózsa György úti és a Peterdy utcai idősek otthona is, hiszen több virágpalántát is elültettek. Az ott lakók és dolgozók elmondták, hogy nagyon örülnek ennek a pozitív kezdeményezésnek, hiszen ahogy jön a jó idő, egyre többet ülnek a teraszon, és így a kilátás is magával ragadó, hiszen minden virágba borult.

Az egyhetes eseménysorozatot április 27-én, szombaton a „Takarítsunk együtt!” program zárta, amin évek óta egyre többen vesznek részt. Vattamány Zsolt polgármester elmondta, hogy a nagy sikerű akciót harmadjára rendezik meg, mivel hagyományteremtő szándékkal indították el, és nagyon örül, hogy minden évben többen és többen vesznek részt benne, és csatlakoznak hozzájuk. A takarítás során csatlakoztak a kerület lakói, civil szervezetei, egyesületei, intézményei, akik Erzsébetváros minden utcáját, parkját tisztává varázsolták.

TSD_5542
130427Takaritas_PM0001

A polgármester úr a takarítás végén pogácsával, üdítővel és csokival látta vendégül a gyerekeket, és ezúton szeretné megköszönni minden partnernek és résztvevőnek, akik eljöttek, és együtt tették szebbé és tisztábbá Erzsébetvárost.