Közterületi fejlesztések - Megújulnak az illemhelyek

Hosszú ideje megsokszorozott erővel vág neki Erzsébetváros a közterületek rendben tartásának a nyári hónapokban. Budapest egyre növekvő népszerűségének köszönhetően évről évre egyre több külföldi látogat városunkba, így a VII. kerületet is fokozottan érintik a turizmus okozta előnyök és hátrányok. Idén újabb intézkedések sora kezdődött, megújítják a leginkább érintett közterületeket is.

Erzsébetváros önkormányzata a növekvő turizmus által jelentett kihívások megoldása érdekében folyamatos közterületi fejlesztéseket valósít meg. Ennek keretében kezdődött meg június elején a Klauzál téri nyilvános illemhely felújítása. A rekonstrukció során az épület teljes épületgépészeti és elektromos rendszerét felújítják, az új hidegburkolatoknak, szanitereknek köszönhetően pedig gyorsabbá és hatékonyabbá válik a takarítás, higiénikusabb lesz a környezet. Az épületet és a tetőt szigetelik, így télen is folyamatosan használható lesz az illemhely. A felújítás várható befejezése 2018 augusztusának vége.

Szintén felújítják a Rózsák terén, a templomkertben található, pavilon kialakítású illemhelyet. Itt komoly kihívást jelent, hogy az épület vegyes, alumínium-acél szerkezetű, faragott fa és alumínium díszítőelemekkel. A felújítás során az eredeti állapotot megőrzik, de a mai technológiáknak és anyagoknak köszönhetően tartósabb kialakítás válik lehetővé. A felújítás várhatóan július elején kezdődik, és augusztus végén fejeződik be.

Elkezdődött a Klauzál téri illemhely megújítása

A Bethlen téren közel egy évtizeddel ezelőtt telepítettek egy automatizált működésű illemhelyet, amely a felújítást követően ismét használható lesz. Az elmúlt évtizedekben Budapesten a közterületi illemhelyek folyamatosan megszűntek, hol gazdasági szempontok, hol az állagromlás miatt. Erzsébetváros önkormányzata hosszú ideje vizsgálja a lehetőségét a korábban bezárt illemhelyek megnyitásának vagy újak létesítésének. A korábban használt, azonban már legalább egy évtizede bezárt létesítmények újbóli megnyitásának műszaki lehetőségei sajnos nem adottak, emiatt az önkormányzat új illemhelyek létesítése mellett döntött.

A közterület-használat jellegéhez igazodóan vandálbiztos, könnyen tisztán tartható, felügyelet nélkül működtethető, a városképbe illeszkedő, előregyártott építmények telepítését tervezik. A tervezett megvalósítási helyszínek között szerepel a Reformáció park, a Kéthly Anna tér és a Kazinczy utca–Király utca sarkán található játszótér. Ezeken a helyszíneken jelenleg a közműfejlesztések előkészítése zajlik, ezek végeztével történhet meg az illemhelyek telepítése. A projekt várható befejezése 2018 decemberének közepe.