Ütemezés szerint haladnak a kerületi fejlesztések

Október elején elkészült a Dob utca Erzsébet körút–Rottenbiller utca közötti szakaszának átfogó felújítása. A rekonstrukció során a járdák aszfaltburkolatát elbontották, így lehetővé vált a beton alapréteg felújítása is, ami biztosítja a járda hosszú élettartamát. Ennek során a túl nagy oldalirányú lejtéssel rendelkező járdaszakaszokat is korrigálták, amelynek főképp az őszi-téli csúszós útviszonyok között van jelentősége. Az évtizedes használat során tönkrement közműszerelvény-fedeleket, aknafedlapokat is szükség szerint kicserélték vagy szintbe helyezték. A járdák szegélyének felújítása során a meglévő gránit szegélyeket rekonstruálták vágással és csiszolt élkiképzéssel. A munkálatok során a nagyobb forgalmú útkereszteződésekben, mint például a Dob utca–Izabella utca kereszteződésében, a biztonságos gyalogosforgalmat elősegítő átépítések történtek. A gyalogosok által az úttesten megtett távolság csökkentése céljából járdafüleket alakítottak ki, ezeknek köszönhetően már csak a tényleges gépkocsiforgalommal érintett útszakaszon kell a gyalogosoknak az úttesten átkelniük. A Dob utcai iskola előtti szakaszon forgalomcsillapító átépítést végeztek, ahol szintkülönbség és az úttesten elhelyezett figyelemfelhívó piktogramok, táblák figyelmeztetik majd az autóval közlekedőket a gyermekekre.

A Dob utca is megújult
Peterdy utca parkoló

A felújítás szakaszosan, váltakozó oldalakon történt, így biztosították a járműforgalmat. A közfeladatot ellátó járművek természetesen használni tudták az utcát, ahogy a gyalogos közlekedés is folyamatos lehetett. Erzsébetváros önkormányzata a kivitelezőkkel közösen ezúton is köszöni a tisztelt erzsébetvárosi lakosság megértését az esetleges fennakadások, kellemetlenségek miatt.

Az idei évben további útszakaszok felújítását is megkezdték, folyamatban van a Jobbágy utca és a Peterdy utca Murányi utca–Dózsa György út közötti szakaszának rekonstrukciója, melyet a Dob utca most átadott szakaszánál is alkalmazott műszaki tartalommal valósítanak meg. A Peterdy utca esetében az utca páros oldalán a munkálatok már be is fejeződtek, itt a félpályás lezárásnak, illetve felújításnak köszönhetően biztosítható a folyamatos forgalom.

A Jobbágy utca esetében a meglévő bazalt nagykockakő burkolat bontása, majd az új pályaszerkezet építése miatt szakaszos lezárásokkal, ideiglenesen zsákutcává való minősítéssel, megváltozott forgalmi renddel biztosítható a közlekedés. A munkálatokat várhatóan még ebben az évben befejezik, a felújítással összefüggő kényelmetlenségek miatt az önkormányzat ezúton is a lakosság türelmét és megértését kéri!

A Jobbágy utcában még tartanak a munkálatok
Várhatóan még 2018-ban befejeződik a Jobbágy utca rekonstrukciója


Ahogy arról már korábbi lapszámunkban beszámoltunk, megkezdődött a Dob utcából megközelíthető 15-ös tömb területén a közpark kialakítása. Jelenleg már a növényeket ültetik ki, várhatóan november végén adják át a parkot. Az itt kikapcsolódni vágyó lakosok kényelmét fogja szolgálni a létesítendő párakapu, amelynek megépítése szintén megkezdődött. A parkban a közbiztonság és a közrend fenntartása érdekében térfigyelő kamerákat helyeznek majd el, ezek alapkiépítését is elvégezték már.

Erzsébetváros vezetése az elmúlt évek során minden kerületi közintézményben jelentős korszerűsítést végzett.

Következőként a Dob utcai kéttannyelvű iskola fűtési hálózatának és 11 tantermének felújítását kezdték meg. A munkálatok során az épület teljes fűtési hálózatát modernizálták, az új radiátoroknak, csővezetékeknek, elzáróknak köszönhetően így az iskola fűtése tantermenként szabályozhatóvá vált, ami jelentős energia-megtakarítást eredményezhet. Összesen 11 tanteremben a régi, már nem felújítható parkettás padlóburkolatot kicserélték, ezeknek a tantermeknek a festése is megtörtént. A felújítások október elejére befejeződtek, a műszaki átadás október második felében fog megtörténni, a fűtési szezon pedig a hidegebb idő beköszöntével el is kezdődött az iskolában. A Dob utca 86. szám alatti orvosi ügyelet épületének felújítása júliusban kezdődött, október végére várható a befejezése. A munkálatok során az erzsébetvárosi és terézvárosi lakosság ügyeleti ellátását biztosító rendelő teljes belső korszerűsítését elvégzik. Ennek része a külső nyílászárók cseréje a homlokzat szükséges felújításával, és új burkolatokat is elhelyeznek. A rendelő teljes épületgépészeti felújítása is megvalósul, ezzel egyrészt az érkező betegek ellátása is korszerű körülmények között történhet, illetve az ügyeletet adó dolgozók elhelyezése is kényelmesebbé válhat.

Modernizálták a Dobsuli fűtési rendszerét is.