Megkezdődtek a nyárra ütemezett felújítások

Júniusban megkezdődött a Dob utca Erzsébet körút–Rottenbiller utca közötti szakaszának teljes felújítása, az utca 2013-ban, a Károly körúttól induló rekonstrukciójának befejezéseként. A korszerűsítés során a járdák aszfaltburkolatát elbontják, ezt követően pedig megerősítik a beton alapréteget, így a túl nagy oldalirányú lejtéssel rendelkező járdaszakaszokat is korrigálni tudják. Az évtizedes használatban tönkrement közműszerelvény-fedeleket, aknafedlapokat is szükség szerint kicserélik vagy szintbe helyezik.

A járdaszegélyek rekonstrukciója alkalmával a meglévő gránit szegélyeket vágással és csiszolt élkiképzéssel felújítják.

A munkálatok során a nagyobb forgalmú útkereszteződésekben, mint például a Dob utca–Izabella utca kereszteződésében, a biztonságos gyalogosforgalmat elősegítő átépítéseket is végeznek.

Dob utca


A gyalogosok által az úttesten megtett távolság csökkentése céljából járdafüleket is készítenek. Ezeknek köszönhetően már csak a tényleges gépkocsiforgalommal érintett útszakaszon kell a gyalogosoknak az úttesten átkelniük. A Dob utcai iskola előtti szakaszon forgalomcsillapító átépítést végeznek, a szintkülönbség, az úttesten elhelyezett figyelemfelhívó piktogramok és táblák figyelmeztetik majd az autóval közlekedőket a gyermekekre. A felújítás szakaszosan, váltakozó oldalakon történik, így a lehető legteljesebben biztosítható a járműforgalom. A közfeladatot ellátó járművek természetesen folyamatosan tudják használni az utcát, és a gyalogosközlekedés is biztosítva lesz. A munkálatok várhatóan 2018 novemberére befejeződnek, és az önkormányzat a kivitelezőkkel közösen ezúton is kéri a tisztelt lakosság megértését az esetleges fennakadások, kellemetlenségek miatt.


Az idei évben további útszakaszok felújítása is várható, a közműszolgáltatókkal folyamatban lévő egyeztetések függvényében.

Tervezés alatt áll az Alsóerdősor utca Dohány utca–Izabella utca közötti szakaszának, a Jobbágy utca, a Peterdy utca Murányi utca–Dózsa György utca közötti szakaszának rekonstrukciója is.

 

Ahogy arról már korábbi lapszámunkban beszámoltunk, megkezdődött a Dob utcából megközelíthető 15-ös tömb területén a közpark kialakítása, a kivitelezők a kedvező időjárásnak köszönhetően jó ütemben haladnak. A bontási munkálatokat július elején befejezték, jelenleg már a szökőkút építészeti kialakítását végzik. Elkészült a gépészeti alapvezetékek kiépítése is, párhuzamosan az elektromos alapvezetékekkel. A parkban kikapcsolódni vágyó lakosok kényelmét fogja szolgálni a létesítendő párakapu, amelynek megépítése szintén megkezdődött. A parkban a közbiztonság és közrend fenntartása érdekében térfigyelő kamerákat helyeznek majd el, ezek alapkiépítése is megtörtént már. A parkot várhatóan ez év végéig átadják.

 

Július hónapban átadják a Százház utca–Murányi utca sarkán felújított kutyafuttatót is, amelyről korábban már beszámoltunk.

A kutyafuttató területén 40 szabadgyökerű, lombkoronás fát ültettek, megfelelve Erzsébetváros önkormányzata azon törekvésének, hogy a kerület beépítettségi jellemzőihez mérten a lehető legtöbb zöldfelületet alakítsa ki.

Augusztus hónapban megkezdődik a Klauzál téri kutyafuttató felújítása is, amellyel párhuzamosan a Kéthly Anna téri és Almássy téri kutyafuttatókat korszerűsítik.

Épülő kutyafuttató a Százház utca – Murányi utca sarkán

K11_fa


Végezetül egy példaértékű kivitelezésről számolhatunk be, amelynek során egy kivágásra ítélt fát lehetett megmenteni! A Király utca 11. szám alatt található a K11 Művészeti és Kulturális Központ, amelynek udvara a szomszédos épület udvarától nem volt elválasztva. Az elmúlt időszakban merült fel igényként egy végleges kerítés megépítése, hogy mindkét ingatlan udvara önállóan használható legyen. Azonban az építendő kerítés nyomvonalába esik egy 30–40 éves fa, amelyet ki kellett volna vágni, de végül a kerítés alapját és falazatát a fa környezetében nem építették meg, itt egy vékony acélkerítést helyeztek el. Ahogy az a fotón is látható, sikerült a fát megmenteni, egyúttal a kerítés is maradéktalanul betöltheti funkcióját.

Ez a kiragadott példa is mutatja, hogy a meglévő zöldfelületek megtartása és a felújítások sok esetben összehangolhatóak.