Kiemelt figyelmet kapnak a fejlesztések

Az önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan ebben az évben is jelentős fejlesztéseket tervez Erzsébetvárosban, szem előtt tartva a kerületi lakosság igényeit. A nemrég elfogadott 2017-es költségvetésben ezért jelentős forrást csoportosított a képviselő-testület az Erzsébet Terv fejlesztési programra.

2017-ben jelentős közterület-fejlesztéseket tervez az önkormányzat, a közműszolgáltatókkal már meg is kezdődtek az egyeztetések, és több esetben a tervezés is folyamatban van. Az Akácfa utca és a Dob utca Kazinczy utca–Erzsébet körút közötti szakasza esetében a Fővárosi Vízművekkel közösen végzik majd a korszerűsítést. Az ivóvíz-hálózat rekonstrukcióját követően a teljes útburkolatot és a járdát is felújítják. Az utcák sűrű közműhálózata miatt sajnos szabad gyökérzetű fák ültetésére nincs lehetőség, azonban a korábbi gyakorlatnak megfelelően planténeres növényeket helyeznek majd ki.

Ebben az évben tervezi továbbá az önkormányzat a Nagy Diófa utca, Hársfa utca, Alsó erdősor utca korábban fel nem újított szakaszainak renoválását is. Egyeztetések folynak a Dob utca Erzsébet körút–Rottenbiller utca közötti szakaszának felújításáról, valamint a Csengery utca, Péterffy Sándor utca egyes szakaszainak rekonstrukciójáról is.

Az útfelújítások összehangolása során a forgalomtechnikai terveket a forgalom lehető legjobb elosztását figyelembe véve készítik el.

TSD_3127

A környezettudatosság, energiahatékonyság elveire tekintettel Erzsébetváros önkormányzata a tulajdonában lévő középületek, bölcsődék, óvodák energia-ellátását a jövőben részben megújuló energiával szeretné biztosítani. Ennek érdekében idén megkezdődik az erre alkalmas épületek esetében a napenergia fel használását biztosító napelemes rendszerek telepítése.

Az előzetes számítások alapján az érintett épületek elektromos energia felhasználásának mintegy 60–80%-át lehetne így megújuló energiával biztosítani. A rendszereket az óvodai épületekre is telepítik, így a gyermekek is megismerhetik a zöldenergia működését, előnyeit.

2017-ben folytatódik a Dob utcai bölcsőde korábban megkezdett felújítása. Az előző években az épületet kívülről hőszigetelték, és külső nyílászáróit korszerűbbekre cserélték, valamint modernizálták az elöregedett fűtési rendszert, és több lépcsőben felújították az udvart is. Idén a csoportszobák és egyéb közösségi helyek renoválása következik, így a rekonstrukciós munkálatok végeztével a bölcsőde valóban kívül-belül teljesen megújul.

2017_marcius_02_170220MagoncOviJatszoter0006

A Nefelejcs utcai óvodában is megkezdődnek a felújítási munkálatok, amelyek a külső nyílászárókat és a fűtési rendszert fogják érinteni.

Az elmúlt években a Magonc Óvoda épületének külső nyílászáróit, homlokzatát, tetőszigetelését és teljes fűtési hálózatát renoválták, a csoportszobákat felújították. Idén az udvart és a játszótereket újítják majd meg: új játszótéri eszközöket telepítenek, és egy gyermek sportpályát is építenek. Mezítlábas gyalogösvény, fára épített gyermekvár és más érdekes, kreatív játékok teszik majd játékosabbá, érdekesebbé a gyermekek mindennapjait. A felújítások sorában a Dob Óvoda a következő, ahol szintén az udvari játszóteret modernizálják majd az óvoda adottságainak figyelembe vételével. A játszótér tervezése során az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minden korcsoport érdekes és hasznos játékokat használhasson. Az intézmény épületének teljes belső felújítását elvégezték az elmúlt években.

A korábbiakban megvalósult fejlesztésekhez hasonlóan az időskorúakra is kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat, ennek megfelelően folytatódnak a felújítási munkálatok az idősotthonokban is.

A Peterdy utcai intézményben két éve Európai Uniós pályázat segítségével újultak meg a külső nyílászárók, és az épületet kívülről hőszigetelték, az önkormányzat pedig saját forrásból elvégezte az épület kazánházának modernizációját. Ebben az évben a közösségi terek, lakószobák felújítását, valamint a belső fűtési hálózat rekonstrukcióját és az udvar felújítási munkálatait végzik majd el.

A Dózsa György úti idősek otthonában az elmúlt években önkormányzati forrásból modernizálták a teljes fűtési rendszert, a külső nyílászárókat, az udvart, valamint a lakrészek közül néhányat. Ebben az évben az elektromos hálózat, valamint további lakrészek felújítása szerepel a tervek között.

A Dob utca–Klauzál tér–Wesselényi és Kazinczy utca által határolt, az 1970–1990 közötti időszak tömbrehabilitációja során kialakult szabadtéri rész közparkká alakítását is ebben az évben fejezik majd be. A tervezési szakaszban az önkormányzat – ahogy 2016-ban is – az érintett lakók véleményét ki fogja kérni. A lakók érdekeit szem előtt tartva egy, a kerületben szabadtéri pihenésre, feltöltődésre vágyók igényeit kielégítő zöldpark kialakítása a cél.

170221Peterdy16kulso0001