Új tűzfalfestmények a kerületben

A Time magazin híres címlapját festették fel a VII. kerületi Wesselényi utca egyik tűzfalára az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Az egyedülálló falfestményt és hozzá tartozó emléktáblát november 4-én avatta fel Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere, aki beszédében elmondta:

„Az utcai harcok, majd a kegyetlen megtorlás Magyarországra irányította a figyelmet szerte a világban. Ennek a figyelemnek egy megható példája a Time magazin itt látható, 1957. január 7. napján megjelent címlapja, ami a Magyar szabadságharcos címet kapta, és később az Év Címlapja lett, amely egyértelműen mutatja az 1956-os forradalom jelentőségét a világpolitikában. A forradalom hitet és erőt adott a kommunista elnyomás ellen küzdőknek szerte a világban, megmutatva, hogy a népek szabadságvágya nem legyőzhető.” A Wesselényi és a Kertész utca kereszteződésében vívott harcok során esett el Jambrik József és Merő Sándor, akik mindketten 30 éves korukban adták életüket a magyar szabadságért, hasonlóan több ezer szabadságharcos társukhoz.

A Wesselényi utcai ‘56-os eseményekkel kapcsolatban feltétlenül meg kell emlékezni a Farkas csoportról, amely itt működött, illetve a forradalmat követő megtorlásban halálra ítélt Dóczi Dénesről, Kovács Dezsőről, Kovács Imréről és Modori Sándorról is.

MK__3639
MK__3699
MK__3748