Rólunk szóló, színes tűzfalak

A Csányi–Dob utca sarkán már vidám, homlokzatot imitáló tűzfal néz az utcára, és hamarosan több ilyen kihasználatlan felület kap új arculatot Erzsébetvárosban. A Tűzfalrehab projekt gazdái a kerületben nyolc tűzfal megfestését vállalták el őszig. A munka előkészületei több mint négy évet vettek igénybe, de kerületünk vezetése segített abban, hogy a sokoldalú művészcsapat tervei ne maradjanak fiókban.

Egy ötletgazdag utcaművész csapat és az újításokra nyitott kerületvezetés találkozásának köszönhető, hogy az idén nyolc leharcolt, kopár tűzfal kap új arculatot Erzsébetvárosban. Nem ismeretlenek a városi ember számára a minden esztétikát nélkülöző, romos, üres tűzfalak, amelyek „hasznosítására” nemigen vállalkozott senki. Mindaddig, míg a Neopaint ötfős alkotógárdája komplett tervet nem tett le az asztalra: eszerint nyolc tűzfal kap új arculatot őszig Erzsébetvárosban. Legutóbb a Csányi–Dob utca sarkán található festett falat csodálhattuk meg: az alkotók a közeli zöldségest, régi postaládát, teraszukon hűsölő vagy éppen virágot locsoló lakókat, de még saját magukat is ráfestették a homlokzatot imitáló ház oldalára. A fal annyira élethű lett, hogy távolról a járókelő könnyen összekeverheti a képet a valódi zöldségessel.

130705KiralyUtcaTuzfal0002

Közel öt évig tartott, amíg a bürokrácia labirintusában a kitartó alkotók eljutottak a megvalósításig: társasházak közös képviseletén, önkormányzatok megannyi engedélyén, egyeztetések végeláthatatlan során kellett végigmenniük, hogy munkához láthassanak. Korábban, hogy bemutassák, mit lehet kihozni az időtálló művészi falfestésből, a Nemzet Színészei arcképcsarnokával már feldíszítették a Rákóczi híd lábát, valamint a Kazinczy–Király utca találkozásánál lévő játszótér mögötti tűzfalra festettek hatalmas színes képet. Ez utóbbi munka hozta össze a csapatot az ötleteikre nyitott kerületvezetéssel. Tűzfalrehab elnevezésű projekt keretében nyolc kerületi tűzfal megfestésének tervét tették le a művészek az asztalra – ennyit vállaltak az alkotók őszig, s mint mondták, nem állnak meg Erzsébetváros tűzfalainak rekonstruálásánál, céljuk, hogy a belső kerületek leharcolt falait látványossá tegyék. A projekt vezetője, Jankovits Barnabás lapunk érdeklődésére elmondta, ez a típusú falfestés Olaszországban és Spanyolországban dívik, maguk is ezeken a példákon indultak el. A projektvezető azt is kiemelte: a képek az utca látványához, a környezethez illeszkednek, az adott utcáról vagy a térről mesélnek.

130705MikaTivadarHazTuzfal0004