Egyedivé tették a színes tűzfalak Erzsébetvárost

Nagy népszerűségnek örvend a VII. kerület „Tűzfalrehab” programja, melyet 2013-ban indítottak útjára, s amelynek köszönhetően mára turisztikai látványosság lett Erzsébetváros. Másfél év alatt hét tűzfal újult meg az önkormányzatnak és a Neopaint Works alkotóinak köszönhetően. A kezdeményezés olyan sikeres, hogy a város vezetése úgy döntött: a kerületi társasházak idén már tűzfalfestésre is pályázhatnak.

A legtöbb belvárosi kerülethez hasonlóan Erzsébetváros utcáiban is számos kihasználatlan, esztétikailag kifogásolható tűzfalfelület található. Az önkormányzat rehabilitációs programjának köszönhetően ezek száma az utóbbi időben jelentős mértékben csökkent. A megfelelő dekorációs eljárásokkal ugyanis a rossz állapotú falfelületek gyorsan felújíthatók, és színesebbé tehetők. A hatalmas falfestményeknek köszönhetően Erzsébetváros mára kiemelt turisztikai célponttá vált, és nagymértékben hozzájárul a főváros kedvezőbb arculatának kialakításához. „A köztéri falfestések nemcsak vizuális értékekkel bírnak, de szervesen kihatnak környezetünkre is – élhetőbbé és élvezhetőbbé teszik a városrész egyes pontjait, miközben pozitívan hatnak a kerületben lakók és az arra járók hangulatára” – emelte ki Vattamány Zsolt polgármester.

A legújabb falfestményt – amely a Lengyel Intézettel együttműködve készült el – május 23-án adták át. A sajátos, modern, az évezredes barátságot mégis jól kifejező emlékművet az intézet 75. születésnapja alkalmából festették meg. A művészeti alkotás szervesen illeszkedik a belvárosi környezetbe, ugyanakkor a hatalmas tölgyfák – melyek gyökerei egybefonódnak – egyedivé is teszik a Klauzál utcát, a környék arculatát.

140523TuzfalLengyelIntezet0021
140523TuzfalLengyelIntezet0012


2013-ban elkészült tűzfalak:

Dob utca–Csányi utca sarok
„Zöldség-gyümölcs”

Király utca
„A legpestibb utca”

Akácfa utca
„Mesterségek anno”

Rumbach Sebestyén utca
„6:3 – Az évszázad mérkőzése”


2014-ben elkészült falfestmények:

Madách Imre Gimnázium udvarára néző tűzfal
New York-palota

Rumbach Sebestyén utca
cirádás faldekoráció

Klauzál utca
Lengyel Intézet 75. évfordulójára készült tölgyfa dekoráció