Ballagás és tűzfalátadó a Madách Gimnáziumban

A magyar futballtörténet egyik legnagyobb sikere, vagyis a legendás londoni 6:3-as mérkőzés, a sarki zöldséges vagy éppen a Király utca jellegzetes lámpaoszlopait ábrázoló festmény – csak néhány azok közül a színes képek közül, melyek Erzsébetváros tűzfalait díszítik.

140430Ballagas_MadachGimnazium0034

A VII. kerületi önkormányzat és a Neopaint Works csoport 2013 óta működik együtt a „TűzfalRehab Erzsébetvárosban” elnevezésű programban, melynek köszönhetően most újabb kerületi épület szépülhetett meg.

A legújabb alkotás – ami egy korabeli képeslap alapján készült, melyet a tanárok és a diákok közösen választottak ki – a Madách Gimnázium tűzfalára került (a Barcsay utcai oldalon), a Nagykörút és a New York-palota látható rajta. A művet hivatalosan az április 30-án tartott ballagási ünnepségen adták át Vattamány Zsolt polgármester és Jankovits Barnabás, a Neopaint képviselője jelenlétében. Mészáros Csaba, a gimnázium igazgatója köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak és az alkotócsoportnak a képért, mely által – mint fogalmazott – teljesen új arculatot kapott az iskola udvara. Hozzátette, örömére szolgál, hogy az idén ballagó diákok már egy megszépült környezetben búcsúzhattak a középiskolás évektől. Az iskolaigazgató hangsúlyozta: aki a Madáchba jár, nem csupán egy gimnáziumban tanul, hiszen örökre „madáchos” marad. Az érettségikre és a felvételikre utalva emlékeztetett: most a tanulókon a sor, hogy bizonyítsanak, s tovább öregbítsék az iskola hírnevét.

A tűzfalfestmény jól illeszkedik a nagy múltú gimnázium arculatához, de általában is elmondható: Erzsébetváros tökéletes helyszínül szolgál a projekt megvalósításához, hiszen a köztéri falfestések nemcsak vizuális értékekkel bírnak, hanem szervesen kihatnak környezetükre is – élhetőbbé teszik a szűk belvárosi utcákat, s nem utolsósorban turisztikai vonzerejük is van.

A kerületben élők lelkesen fogadták a programot, ez pedig arra ösztönzi az önkormányzatot, hogy folytassa a városszépítő projektet: a tervek szerint idén tavasztól őszig további 6-7 tűzfalfelület újulhat meg, a következő állomás ismét egy Rumbach Sebestyén utcai helyszín lesz.

140430Ballagas_MadachGimnazium0029
140430Tuzfal_MadachGimnazium0008