Tavasszal megkezdődik Erzsébetváros legnagyobb közparkjának építése

A 15-ös tömb közepén található közpark kialakítása során figyelembe veszik, hogy a területen lombos faállomány található, mely jelentős értékkel bír. A tervezéskor az egyik legfontosabb szempont az ott élők véleménye mellett az organikus megoldások keresése, az élhető és biztonságos környezet megteremtése, továbbá a meglévő növényállomány megtartása és kiemelése volt.


Ahogy arról korábban már beszámoltunk, elkészültek a 15-ös tömb néven ismert, hányattatott sorsú terület fejlesztési tervei.

A telek, amely a Dob utca–Kazinczy utca–Nagydiófa utca–Wesselényi utca által határolt részen fekszik, az 1980-as évek végén alakult ki jelenlegi formájában. Az akkor lezárult tömbrehabilitáció során létrejött területet parkosították, valamint megépítettek egy sportpályát. A nem megfelelő szakértelemmel elvégzett bontási munkák eredményeként igen hamar több helyen megsüllyedt, beszakadt a talaj, ezért a területet a kétezres évek elején le kellett zárni. 2013 táján vetődött fel, hogy a telek közparkként való újranyitásával enyhíteni lehetne az Erzsébetváros beépítettségéből származó problémákat.


A tervezési koncepció első lépéseként statikai felmérést végeztek. A műszaki vizsgálatok során megállapították, hogy bármilyen fejlesztést megelőzően teljes rekultiváció szükségeltetik, azaz a korábbi épületek földben hagyott alapjait, a pincetömbök maradékát el kell távolítani, majd a későbbi funkcióknak megfelelően feltölteni a területet. Ezeket a munkálatokat 2016-ban elvégezték, a rekultiváció során kiemelt szempontként kezelték a munkát akadályozó vagy balesetveszélyessé vált fák megmentését: egyes fákat ezért átültettek, az át nem ültethető fákat pedig a kivitelezés ideje alatt speciális technológiával védték az esetleges kidőléstől és a kiszáradástól. A feltöltött területen a munkavégzés csak a talaj tömörödését, konszolidálódását követően kezdődhetett meg, így 2017-ben széleskörű lakossági egyeztetést folytattak a kialakítandó közparkkal kapcsolatban.

A lakossági fórumot és a koncepciótervek bemutatását követő lakossági szavazás után választották ki a végleges tervjavaslatot.

Az egyeztetések során megerősítést nyert az önkormányzat által már korábban is kiemelten kezelt szempont, miszerint összhangot kell teremteni az érintett lakók igényei és a növekvő zöldfelületeket jogosan kérő, de nem a közpark szomszédságában lakó erzsébetvárosi lakosok elvárásai között. A kiviteli tervek elkészítésének lehetőségét pályázat útján nyerte el Frischmann Judit okleveles tájépítész mérnök és tervezőcsapata. A tervezőknek hosszas egyeztetéseket követően sikerült válaszokat találniuk minden kérdésre, problémára. A tervezés nagyon összetett folyamat, különösen, mivel ez esetben a 21. századi közparkkal szemben jogosan felmerülő igényeket kellett összhangba hozni a lakosság igényeivel egy olyan területen, amely méretéhez képest nehezen megközelíthető, lakóházak övezik, ezenkívül figyelembe kellett venni az idegenforgalom által jelentett kihívásokat is.

A park tervezési alapkoncepciója szerint pihenésre, feltöltődésre, zöld környezetre és madárcsicsergésre vágyó lakók számára nyújt majd leginkább kikapcsolódási lehetőséget.

A park a Dob utca felől lesz megközelíthető, de az önkormányzat vizsgálja a Wesselényi utca felőli bejárat kialakításának lehetőségét is. A lakók nyugalmának megóvása érdekében a parkot éjszakára bezárják majd, illetve a környező lakóházaktól kerítés fogja elválasztani, meghagyva a társasházak részére a korábban kialakult hátsófronti, járdán keresztüli átjárás lehetőségét. A zöldfelületek kialakítása során a terület adottságait (talajszerkezet, benapozottság) figyelembe véve választották ki a növényfajtákat. A fák telepítését úgy végezték, hogy a lombkorona-képződés a lehető legoptimálisabb mértékű árnyékolást tegye lehetővé, illetve hogy az élő növényzet alkalmas legyen a zajcsillapításra is. A lakók kérésének megfelelően sportcélú tereket nem alakítanak ki, mert a területet körbevevő magas építésű lakóházak miatt a keletkező zaj nagymértékben zavarta volna az ottélők nyugalmát.

A park sétányai mentén padok, kisebb pihenőhelyek várják majd a látogatókat, párakapuval és szökőkúttal kiegészülve.

A munkálatokat várhatóan áprilisban kezdik, és előreláthatólag kora ősszel fejezik be. A kivitelezés időtartama alatt az önkormányzat kéri a lakók türelmét és megértését, bízva abban, hogy a park minden erzsébetvárosi lakos megelégedésére fog szolgálni.