„Miénk itt a tér” – Átadták a felújított Madách teret

Július 19-én hivatalosan is átadták a teljesen megújult Madách teret. A kerület egész napos családi rendezvénnyel ünnepelte, hogy megszépült egy emblematikus helyszíne, melyet az itt élők véleménye, szavazatai alapján alakítottak ki.

 

Az egész napos program Ricsi bohóc műsorával vette kezdetét, majd Boribon muzsikája következett, az előadások mellett pedig arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, játékkal is várták a kicsiket. Délután interaktív bűvész-show varázsolta el a nézőközönséget, majd a 100 Folk Celsius koncertjén énekelhették együtt a jól ismert dallamokat kicsik és nagyok. A United együttes másfél órás koncertje tovább fokozta a hangulatot, este pedig a Copacabana brazil táncegyüttes latinos dallamokkal, koreográfiával, színes jelmezekkel varázsolt igazi karneváli hangulatot.

TSD_2066
TSD_1995

 

„A tér évtizedekig nem volt több egy parkolónál: méltatlan sors egy olyan közterületnek, amely Budapest szívében található” – mutatott rá Vattamány Zsolt polgármester a felújítás jelentőségére. Beszédében hangsúlyozta: ez a beruházás több mint egyszerű rekonstrukció. Jelképezi a kerület megújulását, egyben egyfajta szemléletváltást, melynek lényege, hogy az itt élők bevonásával születnek a közösséget érintő döntések. A polgármester végül megköszönte a környéken élőknek, hogy türelemmel viselték a munkálatok okozta kényelmetlenségeket.

Egy kis múlt:

A Madách tér a 20. században több nagy ívű városépítészeti terv kiindulópontja volt. 1902-ben dr. Morzsányi Károly, a kerület országgyűlési képviselője, a Fővárosi Közmunkák Tanácsának tagja vetette fel az Erzsébet (majd Madách) sugárút megépítését azért, hogy Belsőerzsébetváros – főként a Király és a Dob utca közötti – területét „közegészségügyi, közlekedési és szépészeti szempontból” rendezze. A ’30-as években tervpályázat alapján a kor legnevesebb építészei tervezték meg a teret úgy, hogy az a Városligetig vezető Madách sugárút kezdete legyen. A nagyívű projektnek végül csak a kezdeti lépései valósultak meg, a kivitelezést meghiúsította a második világháború, ezt követően – bár többször, még a ’80-as években is vissza-visszatért a Madách sugárút kialakításának gondolata – jelentős változás nem történt a tér arculatát illetően.


 

Az egykor autóparkolóként funkcionáló terület igazi közösségi térré alakult: esztétikus burkolat, szökőkutak, zöld területek és pihenőpadok szolgálják az erzsébetvárosiak kényelmét. Vattamány Zsolt polgármester a napokban bejelentette, hogy a térre hamarosan további planténeres növényeket helyeznek ki.

A városvezetés célja az volt, hogy egy átlátható, parkos és gyalogosbarát teret létesítsen a belváros közepén. A Madách tér és az azonos nevű út rendezésére ezért az önkormányzat 2012-ben – egyedülálló módon – országos terv- és ötletpályázatot írt ki, valamennyi hazai építészetet oktató egyetem és főiskola bevonásával. A szakma legkiválóbbjaiból álló zsűri értékelését követően a hat legjobb pályamű közül a lakosság választhatta ki a neki leginkább tetsző koncepciót. A pályázat beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen hatalmas volt az érdeklődés a lakók részéről: egy emberként fogtak össze Erzsébetváros jövőjéért. A közjegyző jelenlétében összesített voksok alapján a legnagyobb sikert a Hertel Anna, Magyar Sára Borbála és Minh Duc Nguyen tervezőtrió által jegyzett „D” jelű munka aratta. A díjakat Vattamány Zsolt polgármester és dr. Pálfy Sándor egyetemi tanszékvezető, a szakmai bírálóbizottság elnöke adta át.

Hosszas egyeztetéseket követően a beruházás első ütemében a Rumbach Sebestyén utca burkolatának felújítását, majd a Madách Imre út, a Madách tér és az Asbóth utca ivóvíz-vezetékének rekonstrukcióját végezték el. Kicserélték a 85 éves, elavult vízvezetékeket is, a közterület világítási rendszere ugyancsak megújult, továbbá a pihenést, kikapcsolódást szolgáló padokat és biciklitárolókat helyeztek ki. A hivatalos átadót a kerület családi nappal ünnepelte. Erzsébetváros vezetésének célja az volt, hogy a téren működő hatalmas autóparkoló helyett élhető közösségi teret alakítson ki a kerületiek számára. Az eddig autóparkolóként funkcionáló Madách tér Közösségi térré válhatott.

140728Madachter0002