Megkezdődtek a Madách tér felújítási munkálatai

Megkezdődtek a Madách tér felújítási munkálatai. A kiürített területet a kivitelezők átvették, majd első lépésben elkerítették a forgalomtól. A beruházás meghatározza Erzsébetváros arculatát, éppen ezért a lakosság döntése alapján, a kerületiek igényeit szem előtt tartva újul meg a terület.

2012-ben az önkormányzat országosan egyedülálló módon terv- és ötletpályázatot írt ki az ország valamennyi építészetet oktató egyetemének, főiskolájának bevonásával. A szakma legkiválóbbjaiból álló zsűri értékelését követően a hat legjobb pályamű közül a lakosság választhatta ki a neki leginkább tetsző koncepciót. A nyertes pályamű egyes elemeit végül a tervező cég beépítette a végleges, megvalósítható kivitelezési tervbe. Az ötletpályázat nagy népszerűségnek örvendett az erzsébetvárosiak körében, az országos sajtó is több ízben beszámolt róla.

Hosszas egyeztetéseket követően a beruházás első üteme már a tavalyi évben megkezdődött a Rumbach Sebestyén utca burkolatának felújításával, majd a Madách Imre út, a Madách tér és az Asbóth utca ivóvíz vezetékének rekonstrukciójával.

Jelenleg folyamatban van a tér teljes átalakítása, melynek során az eddigi funkciók megszűnnek, helyette forgalomtól részben elzárt, parkosított területet alakítanak ki. A térre behajtás külön engedéllyel, csak indokolt esetben történhet a jövőben, de a közfeladatot ellátó járművek természetesen továbbra is korlátozás nélkül használhatják azt. Az Asbóth utcában a közlekedés változatlanul biztosított lesz, továbbá az Asbóth utca–Madách Imre út kapcsolódása is megmarad, kétirányú forgalmi renddel.

A kivitelezés során a meglévő burkolatokat, szegélyeket elbontják, az aszfaltburkolatok helyett mindenütt térkövet fektetnek le. A terület központi részét egy szökőkút teszi majd látványosabbá, a Károly körút felőli oldalon pedig egy Erzsébetváros címerét ábrázoló homokkő sztélé kap helyet. A felújítás során – különböző térépítészeti elemek segítségével – zöld felületeket alakítanak ki, emellett facsoportok változtatják még élhetőbbé a közösségi teret. A közterület világítási rendszere is megújul, továbbá a pihenést, kikapcsolódást szolgáló, formatervezett közterületi padokat és biciklitárolókat helyez ki a kivitelező cég.

140327Madachter0002

Megújul a Nagy Diófa utca

Az Erzsébet Terv részeként megvalósuló útfelújítások 2014-ben is folytatódnak: a Kertész és Hársfa utca mellett márciusban megkezdődött a Nagy Diófa utca felújítása is. A rekonstrukció a Dohány utca–Klauzál tér közötti szakaszt érinti, a Dohány utca felől haladva a Klauzál tér felé. A munkálatok során kicserélik a teljes út- és járdaburkolatot, majd új aszfaltréteget kap az úttest. A járdák öntött aszfaltból készülnek, a gyalogátkelőhelyeknél pedig speciális burkolati felület segíti majd a gyengénlátók közlekedését. Új utcabútorokat és planténereket is kihelyeznek a közterületre, mellyel zöldebbé, otthonosabbá válik a belsőerzsébetvárosi utca.

Hamarosan kész az Almássy tér

2013 év végén indult el az Almássy tér felújítása, kivitelezési munkálatai mostanra 50 százalékos készültségi fokon állnak. Már befejezték a Csengery utcai oldalon a térkövekkel burkolt járdaszakaszt, valamint a Vörösmarty utcai oldalon a parkolónál a burkolási feladatokat is. Megkezdődtek a Tivadar és Barcsay utca közötti térburkolási munkák, és a szökőkút kivitelezése is folyamatban van. A parkot, illetve a funkcionális területeket elválasztó kerítések elhelyezése és az egész teret körülölelő természetes kőburkolatú támfal építése a tervek szerint halad. A játszótéren már telepítik az új, korszerű játszóeszközöket, a kutyafuttató területe pedig a tervezett időpontra elkészült, mostanra a négylábúaknak szánt játékokat is kihelyezték.

Folyamatban lévő és a következő hetekben várható munkálatok az Almássy téren:

  • Tereprendezési munkálatok befejezése
  • Szabadidőközpont előtti terület munkái
  • Kerítéselemek beépítése
  • Térburkolási munkák folytatása
  • Vízgépészeti munkák befejezése
  • Játszótéri eszközök kihelyezésének folytatása
140327Alamassyter0003
140327Alamassyter0015