Megkezdődött a 15-ös tömb felújítása

Kezdetét vette a 15-ös tömb néven ismert, hányattatott sorsú terület felújítása. A telek, amely a Dob utca – Kazinczy utca – Nagydiófa utca – Wesselényi utca által határolt részen fekszik, az 1980-as évek végén alakult ki jelenlegi formájában. Az akkor lezárult tömbrehabilitációnak köszönhetően létrejött részt parkosították, valamint megépítettek itt egy sportpályát. A nem megfelelő szakértelemmel elvégzett bontási munkák eredményeként igen hamar több helyen megsüllyedt, beszakadt a talaj, ezért a területet a kétezres évek elején le kellett zárni.

180514_15stomb0018

2013 táján vetődött fel, hogy a telek közparkként való újranyitásával enyhíteni lehetne az Erzsébetváros beépítettségéből származó problémákat. A felújítást megelőző területi rekultivációt 2016-ban elvégezték, a munkálatok során kiemelt feladatként kezelték a munkát akadályozó vagy balesetveszélyessé vált fák megmentését. A munkavégzést akadályozó fákat átültették, az át nem ültethető fákat pedig a kivitelezés ideje alatt speciális technológiával védték az esetleges kidőléstől és a kiszáradástól. 2017-ben széleskörű lakossági egyeztetést folytattak a kialakítandó közparkkal kapcsolatban.

A 15-o╠łs to╠łmb a╠ültal hata╠ürolt zo╠łldteru╠łlet

A park tervezési alapkoncepciója szerint Erzsébetváros pihenésre, feltöltődésre, fűillatra és madárcsicsergésre vágyó lakói számára nyújt majd kikapcsolódási lehetőséget. Megközelíthetősége a Dob utca felől lesz biztosított, illetve az önkormányzat vizsgálja a Wesselényi utca felőli bejárat kialakításának a lehetőségét is.

A lakók nyugalmának megóvása érdekében a parkot éjszakára bezárják majd, illetve a környező lakóházaktól kerítés fogja elválasztani, meghagyva a korábban kialakult hátsófronti, járdán keresztüli átjárás lehetőségét. A zöldfelületek kialakítása során a terület adottságait (talajszerkezet, benapozottság) figyelembe véve választották ki a növényfajtákat. A fák telepítését úgy végezték, hogy a lombkorona-képződés a lehető legoptimálisabb mértékű árnyékolást tegye lehetővé, illetve hogy az élő növényzet alkalmas legyen a zajcsillapításra is.

A lakók kérésének megfelelően sportcélú tereket nem alakítanak ki, mert a területet körbevevő magas építésű lakóházak miatt a keletkező zaj nagymértékben zavarta volna az ottélők nyugalmát. A park sétányai mentén padok, kisebb pihenőhelyek várják majd a látogatókat, párakapuval és szökőkúttal kiegészülve.

A kivitelezés időtartama alatt az önkormányzat kéri a lakók türelmét és megértését, bízva abban, hogy a park az őszi átadás után minden erzsébetvárosi lakos megelégedésére fog szolgálni.