Almássy tér: négy terv közül választhatunk

A helyiek bevonásával gondolják újra az Almássy tér arculatát: négy terv közül választhatják ki a kerületben élők, hogy milyennek szeretnék látni a jelenleg leharcolt közteret.

Akárcsak a Madách tér, úgy az Almássy tér esetében is a kerületiek véleménye alapján újul meg a terület. Vattamány Zsolt polgármester lapunk megkeresésére azt mondta, hogy az Almássy tér rekonstrukciójának kettős célja van: egyrészt a lehető legnagyobb mértékben megőrizni, sőt bővíteni a kerület zöldfelületeinek arányát. „Szerettük volna minél inkább bevonni a lakosokat, mondják el véleményüket a felmerült tervekkel kapcsolatban.

A zöldfelületek kiemelten fontosak, mert Budapest legkisebb területű városrészén élünk mintegy 70 ezren, ezért az élhető környezet kialakítása kiemelten fontos és sürgető feladat. Másrészt a Madách tér felújítása kapcsán is sikeres volt a lakosság bevonása a tervek véleményezésébe, úgy gondolom, csak akkor lehet a polgároknak igazán tetsző, minden elvárást kielégítő városrendezést végrehajtani, ha az itt élők is részt vehetnek a folyamatban” – emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy az Almássy tér felújítása már régóta esedékes volt. „A tér állapota megkívánta, hogy az önkormányzat hathatósan lépjen fel a mielőbbi felújítás érdekében” – tette hozzá.

130614AlmassyterSzavazasLezaras0001

Az első koncepció, a különböző funkciók elhelyezésében – játszótér, pihenőhely, aktív rekreáció, kutyafuttató – teljes mértékben a jelenlegi állapothoz igazodik. A terv fontos eleme az Almássy utcát lezáró vízjáték és a játszótér kibővítése. A játszótér megnövelésére azért lehet szükség, hogy a különböző korosztályú gyerekek mind megtalálják a számukra hasznos játszóeszközöket.

Létezik egy másik lehetőség, amely a jelenlegi teret teljes mértékben átalakítja, modern felfogásban. Szerkesztése az eredeti, 1926-os tervhez nyúlik vissza, azonban térformálása és részleteinek berendezése a legújabb igényekhez igazodik. Fontos eleme, hogy a korabeli terveken szereplő épület helyére pavilont helyez, ami így a térrel egy egységbe szervezi az Almássy utca és a Barcsay utca humanizált világát. A terv az eredeti funkciókat (játszótér, közösségi tér, kutyafuttató) megtartja, forgalmas bejárataihoz a teret kellemes hangulatúvá varázsoló vízjátékokat helyez.

A harmadik elképzelés, a Barcsay utca és az Almássy utca irányából is fásított városi köztérré avatja a parkot. Letisztult vonalai segítik az áttekinthetőségét. A játszóteret a Wesselényi utca felől is jól megközelíthetővé teszi, annak az utcának az irányába kellemes arányú sétányt indít, nagyvonalú előteret adva a parknak. A terv a különböző funkciókat (pihenőhely, aktív rekreáció) kisebb teresedésekre szervezi, amelyek hangulatosan rendezik be a teret. A helyek és irányok határozott megjelenése markánsan különíti el a különböző funkciók helyeit.

Lágy, organikus formavilágával kontrasztot alkot a belváros merev vonalaival a negyedik terv: ez a változat két zöld szigetet hoz létre, amelyek között az Almássy utca irányultságát megtartó, a Wesselényi utca irányába futó átkötést húz. Teresedései, és az ezekben helyet kapó közösségi helyek erre a sétányra vannak szervezve. A terv fontos eleme, hogy a játszóteret nagy zöldfelülettel keríti körbe. A tér három szakasza (Barcsay utca – Almássy utca találkozása, játszótér, a parkban elhelyezett közösségi pontok) csak éppen annyira különül el, hogy egymást ne zavarja.

A kerület által kezdeményezett közös tértervezés nem gyakori a hazai városrendezésben: a még az idén megújuló Madách tér után megint közösen találhatjuk ki, miként lesz élhetőbb kerületünk. Az Erzsébet Terv Zöld beruházás részeként kap új arculatot Belső-Erzsébetváros másik köztere is.