Hírek

name

Megújuló város, egyedülálló fejlesztések

2019.06.27.
Ahogy azt már lapunk olvasói megszokhatták, rendszeresen beszámolunk az Erzsébetvárosban zajló felújításokról. Az önkormányzat képviselő- testülete 2019. február 11-én elfogadta a 2019. évi Erzsébet Terv fejlesztési elképzeléseit. A program keretében idén is újabb utcák, közterületek, bölcsődék, oktatási intézmények és kulturális intézmények újultak és újulnak meg.

name

Megkezdődött a 15-ös tömb felújítása

2018.05.31.
Kezdetét vette a 15-ös tömb néven ismert, hányattatott sorsú terület felújítása. 2013 táján vetődött fel, hogy a telek közparkként való újranyitásával enyhíteni lehetne az Erzsébetváros beépítettségéből származó problémákat. A felújítást megelőző területi rekultivációt 2016-ban elvégezték, 2017-ben széleskörű lakossági egyeztetést folytattak a kialakítandó közparkkal kapcsolatban. A park tervezési alapkoncepciója szerint Erzsébetváros pihenésre, feltöltődésre, fűillatra és madárcsicsergésre vágyó lakói számára nyújt majd kikapcsolódási lehetőséget.

name

Tavasszal megkezdődik Erzsébetváros legnagyobb közparkjának építése

2018.03.29.
A 15-ös tömb közepén található közpark kialakítása során figyelembe veszik, hogy a területen lombos faállomány található, mely jelentős értékkel bír. A tervezéskor az egyik legfontosabb szempont az ott élők véleménye mellett az organikus megoldások keresése, az élhető és biztonságos környezet megteremtése, továbbá a meglévő növényállomány megtartása és kiemelése volt.

name

Egy négy évtizedes parképítés befejezése

2017.10.19.
Célegyenesben a 15-ös tömb területén lévő közpark megépítése
Budapest belső kerü̈leteinek fejlődése már a 18. századtól kezdve nagyon vegyes képet mutatott. Átgondolt városfejlesztési koncepció hiányában a pillanatnyi gazdasági érdekek fogságában vergődve fejlődött a város. Ennek eredményeként a 20. század elejére Belső- Erzsébetvárosban zegzugos, átláthatatlan városszövet alakult ki. Ennek a fejlődésnek jellegzetes példája volt a Kazinczy utca – Dob utca – Nagydiófa utca – Wesselényi utca által határolt, úgynevezett 15-ös tömb.

name

Újjáépül a közpark a kerület szívében

2016.09.22.
2016. szeptember 1-jén Vattamány Zsolt polgármester látogatást tett a Dob utca 37. szám mögötti területen az ún. „15- ös tömb” rekultivációs munkálatait nézte meg. A helyszíni szemlén a projekt és a Városgazdálkodási Iroda vezetője kalauzolta, és tájékoztatta az eddig elvégzett munkákról, illetve a szakmai érdekességekről.

name

„Miénk itt a tér” – Átadták a felújított Madách teret

2014.07.31.
Július 19-én hivatalosan is átadták a teljesen megújult Madách teret. A kerület egész napos családi rendezvénnyel ünnepelte, hogy megszépült egy emblematikus helyszíne, melyet az itt élők véleménye, szavazatai alapján alakítottak ki.

name

Újra élettel telt meg az Almássy tér

2014.05.22.
Május 17-én az önkormányzat egész napos családi rendezvény keretében adta át az erzsébetvárosiaknak a felújított Almássy teret. A változatos programok rengeteg érdeklődőt vonzottak, több százan látogattak ki a nap folyamán a térre.

name

Újabb játszótér újult meg

2014.05.08.
A Király és a Kazinczy utca sarkán található játszótér területét több mint 300 m2 új gyepszőnyeggel terítették le az elmúlt hetekben. A munkálatokra azért került sor, mert a régi gyepfelület nagyon hiányos volt. A gyepszőnyeg terítését követő két hétben – a fű begyökeresedésének időtartamáig – tilos a területre lépni, erről a kerítésen elhelyezett táblák is tájékoztatják a lakosságot.

name

Megkezdődtek a Madách tér felújítási munkálatai

2014.04.10.
Megkezdődtek a Madách tér felújítási munkálatai. A kiürített területet a kivitelezők átvették, majd első lépésben elkerítették a forgalomtól. A beruházás meghatározza Erzsébetváros arculatát, éppen ezért a lakosság döntése alapján, a kerületiek igényeit szem előtt tartva újul meg a terület.

name

Épül az Almássy tér

2014.02.20.
Az Erzsébet Terv keretében november végén megkezdődött az Almássy tér felújítása, mely a tér egész területére kiterjed. Az időjárási körülmények függvényében az önkormányzat tavaszi átadást tervez. Fontos szempont volt, hogy a megfelelő egészségügyi állapotú fák kivágása nélkül újuljon meg a terület, amit a tervezés és kivitelezés során is figyelembe vettek.

name

Elkezdődött az Almássy tér felújítása

2014.01.30.
2013. év végén megkezdődött az Almássy tér felújítása. A rekonstrukció a tér belső területén található burkolatok és utcabútorok elbontásával, valamint a tervezett támfalak nyomvonalának részleges kialakításával (Wesselényi utcai oldalon) vette kezdetét. A terület geodéziai kitűzése, az utcabútorok, berendezési tárgyak és a korábbi burkolatok elbontása már be is fejeződött, a kialakítandó új burkolatok nyomvonalának, vagyis a belső sétánynak a szegélyezése szintén megtörtént.

name

Elkezdődött a Madách tér felújítása

2013.11.28.
Megkezdték a Madách tér felújítását. Az építési, valamint a rekonstrukciós munkálatok a tervek szerint haladnak, és az Erzsébet Terv keretén belül megvalósuló fejlesztés első ütemében a Rumbach Sebestyén utca újjáépítése már el is kezdődött. A Rumbach Sebestyén utcai felújítás a Madách tér rekonstrukciójával összehangoltan történik. A Madách téren, Madách Imre úton és az Asbóth utcában jelenleg a Fővárosi Vízművek Zrt. végzi az ivóvízvezeték korszerűsítését. A felújítás tervezésénél kiemelt szempont volt a kerékpáros közlekedés feltételeinek kialakítása.

name

Lágy vonalvezetés, emberibb hangulat

2013.07.18.
A helyiek döntötték el, hogy milyennek szeretnék látni a most még leharcolt Almássy teret: a két parkos résszel és íves vonalakkal operáló terv nyert a helyiek körében. Három hét alatt 1211 kerületi szavazott a térről, amely a várakozások szerint őszre készülhet el. Vattamány Zsolt elmondta, az Erzsébet Terv részeként a jövőben a Klauzál tér is új arculatot kaphat. A tér tervezőcsoportjának vezetője, Törőcsik Ferenc úgy látja, a derékszögű, szűk utcák hangulatát jól oldja majd a lágy vonalvezetésű, organikus köztér.

name

Almássy tér: négy terv közül választhatunk

2013.06.13.
A helyiek bevonásával gondolják újra az Almássy tér arculatát: négy terv közül választhatják ki a kerületben élők, hogy milyennek szeretnék látni a jelenleg leharcolt közteret.

name

Hatalmas sikerrel zárult a Madách téri pályázat

2012.10.18.
Október 12-én, 12 órakor lezárult a Madách tér terv- és ötletpályázat lakossági szavazása. Óriási érdeklődés övezte a majd egy hónapig tartó akciót: a hivatalos weboldalon több tízezres látogatottságot számoltak. Az országosan is egyedülálló kezdeményezés híre számos fórumon megjelent, és rendkívül pozitív visszhangot kapott.