Hírek

name

Megújuló város, egyedülálló fejlesztések

2019.06.27.
Ahogy azt már lapunk olvasói megszokhatták, rendszeresen beszámolunk az Erzsébetvárosban zajló felújításokról. Az önkormányzat képviselő- testülete 2019. február 11-én elfogadta a 2019. évi Erzsébet Terv fejlesztési elképzeléseit. A program keretében idén is újabb utcák, közterületek, bölcsődék, oktatási intézmények és kulturális intézmények újultak és újulnak meg.

name

Megkezdődött a 15-ös tömb felújítása

2018.05.31.
Kezdetét vette a 15-ös tömb néven ismert, hányattatott sorsú terület felújítása. 2013 táján vetődött fel, hogy a telek közparkként való újranyitásával enyhíteni lehetne az Erzsébetváros beépítettségéből származó problémákat. A felújítást megelőző területi rekultivációt 2016-ban elvégezték, 2017-ben széleskörű lakossági egyeztetést folytattak a kialakítandó közparkkal kapcsolatban. A park tervezési alapkoncepciója szerint Erzsébetváros pihenésre, feltöltődésre, fűillatra és madárcsicsergésre vágyó lakói számára nyújt majd kikapcsolódási lehetőséget.

name

Tavasszal megkezdődik Erzsébetváros legnagyobb közparkjának építése

2018.03.29.
A 15-ös tömb közepén található közpark kialakítása során figyelembe veszik, hogy a területen lombos faállomány található, mely jelentős értékkel bír. A tervezéskor az egyik legfontosabb szempont az ott élők véleménye mellett az organikus megoldások keresése, az élhető és biztonságos környezet megteremtése, továbbá a meglévő növényállomány megtartása és kiemelése volt.

name

Egy négy évtizedes parképítés befejezése

2017.10.19.
Célegyenesben a 15-ös tömb területén lévő közpark megépítése
Budapest belső kerü̈leteinek fejlődése már a 18. századtól kezdve nagyon vegyes képet mutatott. Átgondolt városfejlesztési koncepció hiányában a pillanatnyi gazdasági érdekek fogságában vergődve fejlődött a város. Ennek eredményeként a 20. század elejére Belső- Erzsébetvárosban zegzugos, átláthatatlan városszövet alakult ki. Ennek a fejlődésnek jellegzetes példája volt a Kazinczy utca – Dob utca – Nagydiófa utca – Wesselényi utca által határolt, úgynevezett 15-ös tömb.

name

Újjáépül a közpark a kerület szívében

2016.09.22.
2016. szeptember 1-jén Vattamány Zsolt polgármester látogatást tett a Dob utca 37. szám mögötti területen az ún. „15- ös tömb” rekultivációs munkálatait nézte meg. A helyszíni szemlén a projekt és a Városgazdálkodási Iroda vezetője kalauzolta, és tájékoztatta az eddig elvégzett munkákról, illetve a szakmai érdekességekről.

name

Elkezdődött az Almássy tér felújítása

2014.01.30.
2013. év végén megkezdődött az Almássy tér felújítása. A rekonstrukció a tér belső területén található burkolatok és utcabútorok elbontásával, valamint a tervezett támfalak nyomvonalának részleges kialakításával (Wesselényi utcai oldalon) vette kezdetét. A terület geodéziai kitűzése, az utcabútorok, berendezési tárgyak és a korábbi burkolatok elbontása már be is fejeződött, a kialakítandó új burkolatok nyomvonalának, vagyis a belső sétánynak a szegélyezése szintén megtörtént.

name

Elkezdődött a Madách tér felújítása

2013.11.28.
Megkezdték a Madách tér felújítását. Az építési, valamint a rekonstrukciós munkálatok a tervek szerint haladnak, és az Erzsébet Terv keretén belül megvalósuló fejlesztés első ütemében a Rumbach Sebestyén utca újjáépítése már el is kezdődött. A Rumbach Sebestyén utcai felújítás a Madách tér rekonstrukciójával összehangoltan történik. A Madách téren, Madách Imre úton és az Asbóth utcában jelenleg a Fővárosi Vízművek Zrt. végzi az ivóvízvezeték korszerűsítését. A felújítás tervezésénél kiemelt szempont volt a kerékpáros közlekedés feltételeinek kialakítása.

name

Lágy vonalvezetés, emberibb hangulat

2013.07.18.
A helyiek döntötték el, hogy milyennek szeretnék látni a most még leharcolt Almássy teret: a két parkos résszel és íves vonalakkal operáló terv nyert a helyiek körében. Három hét alatt 1211 kerületi szavazott a térről, amely a várakozások szerint őszre készülhet el. Vattamány Zsolt elmondta, az Erzsébet Terv részeként a jövőben a Klauzál tér is új arculatot kaphat. A tér tervezőcsoportjának vezetője, Törőcsik Ferenc úgy látja, a derékszögű, szűk utcák hangulatát jól oldja majd a lágy vonalvezetésű, organikus köztér.

name

Almássy tér: négy terv közül választhatunk

2013.06.13.
A helyiek bevonásával gondolják újra az Almássy tér arculatát: négy terv közül választhatják ki a kerületben élők, hogy milyennek szeretnék látni a jelenleg leharcolt közteret.

name

Hatalmas sikerrel zárult a Madách téri pályázat

2012.10.18.
Október 12-én, 12 órakor lezárult a Madách tér terv- és ötletpályázat lakossági szavazása. Óriási érdeklődés övezte a majd egy hónapig tartó akciót: a hivatalos weboldalon több tízezres látogatottságot számoltak. Az országosan is egyedülálló kezdeményezés híre számos fórumon megjelent, és rendkívül pozitív visszhangot kapott.