„Tudatosan építkezünk”

Tornateremmel bővült a Bóbita Óvoda

Használaton kívüli konyhából alakítottak ki tornatermet az Akácfa utcai Bóbita Óvodában, melyet június 6-án adtak át. A több mint száz éve működő óvoda komplex felújításon esett át az elmúlt években, ennek a megújulásnak volt a következő állomása a kicsik megfelelő sportolási lehetőségének megteremtése.

„Tudatosan építkezünk, hiszen az alapfeltételeket biztosítottuk 2011-től mostanáig az óvodákban, bölcsődékben és iskolákban is. A következő időszakban a speciális igényekre szeretnénk fektetni a hangsúlyt, és igyekszünk odafigyelni az egészséges életmódra való nevelésre is. A Bóbita Óvodában 110 gyermek mindennapjait tettük könnyebbé a tornaterem felújításával. Mostantól méltó helyen sportolhatnak, tarthatják meg a táncórákat és a különböző készségfejlesztő foglalkozásokat, valamint a rendezvényeket az intézményben” – fejtette ki Vattamány Zsolt polgármester az átadón. Az Akácfa utca 32. szám alatti óvodában a régi, használaton kívüli Junior konyhából alakítottak ki tornatermet, a fejlesztés keretében kicserélték az összes nyílászárót, új járólapokat tettek le, és megújultak az előterek is. Hári Zsuzsanna óvodavezető elmondta: „A tornaterem kialakításával egy álmunk vált valóra az önkormányzatnak köszönhetően.” Mivel az óvoda fő profilja a környezeti nevelés, bevonják a gyerekeket a szelektív hulladékgyűjtésbe, igyekeznek környezettudatosságra nevelni őket, sok kirándulást, csoportos foglalkozást szerveznek nekik a szabadba. Az óvoda udvarán is sok növény található, amely részben az önkormányzatnak, részben a szülőknek köszönhető. „Célunk olyan gyermekeket nevelni, akik ismerik, szeretik és óvják a természetet, fogékonyak környezetük szépségére, és szeretnénk, hogy harmonikusan fejlődjenek, érzelmekben gazdagon, képességeikben sokoldalúan lépjenek iskolás korba” ‒ folytatta Hári Zsuzsanna.

160524BobitaOviTornaterem0002
160606BobitaSpotudvar0004
160524BobitaOviTornaterem0013

Óvoda-felújítások 2015-ben

Öt év alatt felújítások sora fejeződött be a VII. kerületi óvodákban, melyeket az önkormányzat az Erzsébet Terv fejlesztési program keretében valósított meg. Az alapfeltételeket az elmúlt évek több milliárdos fejlesztéseivel biztosították az intézményekben, immár a kisebb finomítások következnek. A tavalyi évben ily módon modernizálták a Kópévár, a Magonc, a Brunszvik, a Csicsergő és a Bóbita óvodákat, a munkálatokra összesen csaknem 100 millió forintot fordítottak. Idén is folytatódnak a fejlesztések, hiszen a városvezetés kiemelt célja, hogy az erzsébetvárosi gyermekek korszerű környezetben, megújult óvodákban tölthessék mindennapjaikat.

Minden gyermek fontos!

Az elmúlt hetekben Vattamány Zsolt polgármester és dr. Vető Marietta alpolgármester sorra látogatták a kerületi bölcsődék és óvodák egy részét, hogy meggyőződhessenek arról, hogy az erzsébetvárosi gyermekek megfelelő körülmények között töltik mindennapjaikat. Látogatásaik kiemelt célja volt, hogy egyeztessenek minden óvodavezetővel az aktuális kérdésekről, valamint felmérjék az intézmények további igényeit.

A Dob, a Lövölde téri és a Városligeti bölcsődékben a résztvevők egyeztettek az idei, nagyszabású bölcsőde-felújítási program második üteméről is. A Dob Bölcsődében például 2016-ban az udvar felújítására, a belső burkolatok cseréjére és a vizesblokkok felújítására fókuszálnak majd. Az udvarfelújítás jelentősen megnövelné a gyerekek által használható területek nagyságát, és azok minőségét is javítaná. A másik két intézmény épületét korábban teljes körűen felújították az önkormányzat jóvoltából, így a felmerülő kisebb problémák megoldásáról, valamint a jövőbeli tervekről is egyeztetett a polgármester az intézményvezetőkkel.

„A Dob Óvodát és csoportszobákat végigjárva jó volt látni, hogy a közelmúltbeli burkolatcserék, az új bútorok milyen otthonossá teszik az intézményt. A konyhát is felújították, valamint a most már elengedhetetlen légkondicionálás is fokozza a gyermekek és az itt dolgozók kényelemét” – fejtette ki Vattamány Zsolt. Felmerült az udvar felújításának esedékessége, ami ugyan 2011-ben megújult, de az intenzív igénybevétel miatt ismét aktuális a fejlesztése. A Csicsergő Óvodában – amely a legnagyobb létszámú intézmény a kerületben – nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos életmódra és az egészségvédelemre, így minden csoport palántákat ültet tavasszal, melyeknek terméseit később közösen szüretelik le. A csoportszobák és az egész óvoda szép, rendezett, a gyermekek modern környezetben töltik mindennapjaikat.