Óvodák a főszerepben: új játszótér épül

Az óvodás gyermekek mindennapjainak központi részét képezi a mozgás, és mennyivel jobb, ha ezt a szabad levegőn tehetik. Nagy népszerűségnek örvendenek az új és biztonságos udvarok, játszóterek, modern játékok, így újabb óvodát újít meg az önkormányzat idén tavasszal.

Erzsébetváros vezetésének tervei között szerepelt a Dob utca–Rózsa utca sarkán található Csecsergő Óvoda játszóterének felújítása. A lassan 20 éve kialakított játszótér eszközei és a burkolatok elöregedtek, így már nem tudták azt a játékélményt, fejlesztést biztosítani, mint az önkormányzat által az elmúlt években renovált óvodai játszóterek.

A modernizáció első lépéseként tavaly kialakítottak egy kifejezetten óvodás gyermekeknek készült műfüves sportpályát.

Az építést megelőző talajmunkák során észlelte a kivitelező, hogy a területen korábban álló lakóház bontását nem megfelelően végezték el: a földfelszín alatt a pincetömböt nem bontották el, és feltöltése sem volt szakszerű. Így elsőként a terület rekultivációját, szakszerű feltöltését, tömörítését kellett elvégezni. A játszótér felújításának tervezése során előnyös volt, hogy kellően nagy tér állt rendelkezésre a különféle korcsoportoknak szükséges játékok elhelyezésére, így nem kellett kompromisszumokat kötni a megvalósíthatóság tervezése során.

180425Csicsergoovi_002

A Csicsergő Óvodában – köszönhetően a már említett nagy térnek – kifejezetten nagy játékokat lehet elhelyezni, tulajdonképpen az egész udvart benépesítik majd a különféle játszótéri eszközök. Teljesen új, máshol még – ismereteink szerint – nem alkalmazott térjáték lesz a KRESZ-pálya, amely a játékok között körbefutva teszi közlekedhetővé a játszóteret.

A gyermekek itt játékos körülmények között ismerkedhetnek meg a jelzőtáblák, útburkolati jelek, közlekedési lámpák jelentésével, működésével.

A város vezetése mindig is kiemelt figyelmet fordított a közlekedők biztonságának megóvására, a biztonságos közlekedés szabályainak elsajátítását pedig már óvodás korban is elő kell segíteni, megtanítani játékosan, az új tanpálya erre szolgál majd.

A játszótér építése során a Magonc Óvodában már alkalmazott módszernek megfelelően öntött gumiburkolatok készülnek, amelyek sokkal időtállóbbak, esztétikusabbak és biztonságosabbak, mint a korábban alkalmazott gumilap burkolatok.

A játszótér burkolatai 12 színben készülnek majd, kedves színkavalkáddal ellensúlyozva a környező épületek tűzfalainak szürkeségét.

A kivitelezés március végén kezdődött, a munkálatok befejezése júliusra várható.

A felújítás során a gyermekek szabad levegőn való tartózkodását biztosítani tudják: az óvoda három szinten is nagyméretű játszóterasszal rendelkezik. A legnagyobb terasz rekonstrukcióját már idén márciusban elvégezték, hogy a kivitelezés során minél kevesebb kényelmetlenségnek legyenek kitéve a gyermekek. Ezzel egyidejűleg az egész óvodában tisztasági festést végeztek, így a munkálatok befejezését követően egy kívül-belül megújult óvoda várja majd a gyermekeket.

Ebben az évben szintén megújul majd a Dob és a Brunszvik Óvoda játszótere, ezekről következő lapszámunkban fogunk beszámolni. Az óvodai rekonstrukciók itt is kiegészülnek kisebb belső felújításokkal, a Nefelejcs Óvodában pedig folytatódik a korábban megkezdett korszerűsítés, az elektromos hálózat és a burkolatok cseréjével, a parkolási lehetőségek megtartásával.

Ezenkívül átadásához közeledik a Vörösmarty utca 14. szám alatti gyermekorvosi ügyelet rendelője, a munkálatok hamarosan befejeződnek. A felújítás során a rendelő teljesen megújult, a külső-belső nyílászárók cseréjén túl az elmúlt évtizedekben megváltozott követelményeknek megfelelően kisebb alaprajzi átalakításokat is végeztek. Modern fűtési rendszert alakítottak ki, és új burkolatokat fektettek le, amelyek mind a kis páciensek és szüleik kényelmét fogják szolgálni.


2017-ben fejeződött be a Városligeti fasorban található Magonc Óvoda felújítása, ott is sikerült új, ötletes játékrendszert kialakítani, a manófa a mai napig a gyermekek kedvence.

190211MagoncOvi0024
190211MagoncOvi0026
190211MagoncOvi0025