Folytatódnak a fejlesztések

Az Erzsébet Terv Fejlesztési Program beruházásai a nyári időszakban sem állnak le a kerületben, így ismét átadtak egy megújult óvodát, és több utca felújítása is folyamatban van. A már megvalósult és a tervezett projektek célja, hogy Erzsébetvárosban modern, minden szempontból megújult intézmény és úthálózat könnyítse a családok és az idelátogatók mindennapjait.

170622NefelejcsOvi_atadas0004

Június 22-én Vattamány Zsolt polgármester ünnepélyes keretek között átadta a felújított Nefelejcs utcai óvodát. Ahogy arról korábbi lapszámunkban röviden beszámoltunk, a jelenlegi rekonstrukció során többek között az épület külső nyílászáróit cserélték ki. A korábbi fa szerkezetű ablakok elöregedtek, javításuk nem lett volna gazdaságos, illetve hőszigetelési képességük sem felelt meg a mai kor követelményeinek. A nyílászárók cseréjét az épület külső megjelenéséhez és az óvoda igényeihez igazodva végezték el.

Az elmúlt évek során az óvoda régi, nyílt égésterű gázkazánjaival, illetve használati melegvíz előállító rendszerével kapcsolatosan egyre több műszaki probléma adódott, emiatt szükségessé vált a cseréjük. A tervek alapján kondenzációs gázkazánokat építettek be új melegvíztároló tartállyal együtt. Az új rendszer felügyelet nélkül, automatikus üzemmódban képes működni, a korábbi évekhez képest jelentősen kevesebb földgáz felhasználásával. Az önkormányzat kiemelt célként kezeli a tulajdonában és üzemeltetésében lévő épületek által jelentett környezetterhelés csökkentését. Ezen cél elérésének egyik fontos eszköze az épületek energia-megtakarítást célzó felújítása, jelen esetben ez az új fűtési rendszer megvalósításával és az új nyílászárók beépítésével valósult meg.

Az épület fűtését biztosító fűtőtestek, fűtési csővezetékek teljes cseréjét is elvégezték, ennek köszönhetően az épület fűtési rendszere szabályozhatóvá vált, jobb használhatóságot biztosítva. A felújítás során az épület elektromos hálózata, világítási rendszere is megújult az elöregedett, nem üzembiztos részeket illetően.

Az óvoda konyhájában korábban gázüzemű berendezések üzemeltek, amelyek már nem feleltek meg a jelenleg hatályos szabványoknak, illetve életkoruk miatt használhatóságuk is korlátozott volt. A rekonstrukció során ezek helyett új, elektromos konyhai gépeket építettek be, amelyek a napi étkeztetéshez kapcsolódó feladatokon túl a kisgyermekek számára szervezett főzőcskék során is használhatóak lesznek. Az átadáson Vattamány Zsolt polgármester kifejtette, hogy a közeljövőben további felújításokat terveznek, amelyek a közösségi tereket, csoportszobákat érintik majd.


Játékforgatag a gyermekek örömére

A Nefelejcs utcai óvodások színes rendezvénnyel, játékforgataggal avatták fel a felújított intézményüket mindenki legnagyobb örömére. Vattamány Zsolt polgármester és Poszukné Nédhera Judit óvodavezető ünnepélyes köszöntő beszéde után kezdetét vette az ügyességi vetélkedő- sorozat, amely során az óvoda csoportjai előbb megismerkedhettek Erwinnel, Erzsébetváros önkormányzatának kabalaállatával, majd az oroszlán segítségével összemérhették erejüket különböző állomásokon, a Bábika Játszóház kedves csapatának közreműködésével. A játékok között volt többek között horgász-, gólyaetető-, hangutánzó-, ugra-bugráló- és célbadobó-verseny. Miután minden csoport ügyesen teljesítette az állomásokon rá váró játékos feladatsorozatokat, a pontok összesítése következett, majd az eredményhirdetés. Minden játékszakasznál hirdettek egy nyertes csapatot, így valamennyi kisgyermek Erwin kicsinyített plüss másával büszkélkedhetett. Mialatt a gyermekek játékos vetélkedőn vettek részt, a felnőttek megtekinthették a felújított Nefelejcs Óvodát.

170622NefelejcsOvi_atadas0035
170622NefelejcsOvi_atadas0049