Új kulturális helyszín nyílik

A jövő évben, zsidó év szerint 5780-ban Erzsébetvárosban indul meg az Európában, de még a világon is egyedülálló projekt: Zsidó Előadóművészeti Központ nyílik a Csányi utca 3-ban, a Gólem Színház és a VII. kerületi önkormányzat együttműködésében. A projekt indulásáról 2019. szeptember 8-án számolt be Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere és Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője.

A Gólem Színház megalakulása napjától kezdve, lassan 15 éve keresi állandó játszóhelyét. „Sokat, sokszor és sokakkal tárgyaltunk már, mire eljutottunk Erzsébetvárosba. A zsidó negyed egyedi történelmi öröksége Budapestnek, ami különleges egész Európában. A legnagyobb különbség a krakkói, varsói vagy akár a bécsi hasonló negyedekkel szemben, és az, ami igazán egyedivé teszi a »mi negyedünket«, az a benne történő valódi zsidó vircsaft. Itt élő közösséggel ‒ boltokkal, működő zsinagógákkal, mikvével és még rengeteg tartozékával a zsidóságnak ‒ találkozhat az idelátogató. Ezért volt igazán boldog pillanat, amikor a 7. kerületi polgármester, majd a teljes közgyűlés is támogatta az ötletet, és így most elindulhat, ami mindig is ide tartozott: egy zsidó kulturális központ. Minden, ami előadóművészet a Gólem Színházon innen és túl, egy év múlva, a felújítás után, helyet kap itt. Zenei, tánc és újcirkusz produkciókkal és természetesen színházi előadásokkal várjuk 2020 őszétől a közönséget minden évadban legalább kétszáz alkalommal” ‒ mondta Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője. „A Gólem Színház már lassan két éve rendszeresen együttműködik az ERöMŰVHÁZ Nonprofit Kft-vel, és azon belül is a Csányi 5-tel, ahol Európában egyedülálló gyűjteményt alakítottunk ki. Ez a tárlat a múlt századfordulós zsidóság élet- és lakáskörülményeit mutatja be az érdeklődőknek. A két helyszín, a Csányi utca 5 és a most induló Csányi 3 a Gólem Színházzal kerületünk átfogó kulturális koncepciójának komoly bázisává válik. Ennek a koncepciónak a lényege, hogy a Csányi utca az Erzsébetvárosi »kultúrnegyed« létrejöttének kiindulópontja lesz. Nagyon örülünk neki, hogy önkormányzatunk segítségével a Gólem Színház megfelelő otthonra talált a régi zsidó negyedben. Reméljük, az elkövetkező tíz évben és azt követően is a színház kerületünk kulturális életének elválaszthatatlan része lesz. Külön öröm számunkra, hogy az Erzsébetvárosban élő nemzetiségek és vallási kisebbségek kultúráját bemutató KULT7 Fesztiválunkon tudjuk megosztani ezt a nagyszerű hírt a kultúrát szerető közönséggel és a sajtó képviselőivel” ‒ mondta Vattamány Zsolt Erzsébetváros polgármestere.

A Zsidó Előadóművészeti Központ nemcsak a Gólem Színház előadásainak ad majd otthont, hanem tánc, opera, jazz és más zenei produkcióknak is teret kínál, a kerületi művészektől kezdve egészen a nemzetközi sztárokig. Az új központ célja, hogy különleges és egyedülálló programkínálatot nyújtson a zsidó tematikájú előadóművészet területén, de akár képző- és vizuális művészeti projektek is megvalósulhassanak. Emellett az oktatás, az ismeretterjesztés, valamint a fejlesztési programok kaptak helyet az intézményben. A projekt alakulását az érdeklődők a www.golemszinhaz.hu weboldalon és a Gólem Színház közösségi média felületein követhetik nyomon.

190908KULT7_0099
190908KULT7_0102
190908KULT7_0108