Megújult kulturális színtér a VII. kerületben – Újra megnyitotta kapuit a kerület művelődési háza

Hivatalosan is átadták május 17-én a felújított ERöMŰVHÁZ-at, melyet az Erzsébet Terv fejlesztési program keretein belül renováltatott az önkormányzat. Az 1905-ben épült, patinás műemlék jellegű épület teljes körű megújuláson esett át 2015 nyarától mostanáig.

160517EromuvhazAtadas0005


„Fontosnak tartjuk, hogy a mai kor embere számára is rendelkezésre álljanak azok a kulturális színterek, ahol a tehetségek megmutatkozhatnak, a művelődés iránt érdeklődők pedig megtalálhatják az ízlésüknek megfelelő programokat. Büszkén mondhatom, hogy Erzsébetvárosban már a második ilyen helyszínt adhatjuk át a közönségnek, hiszen nem kevésbé jelentős felújításon esett át a K11 névre keresztelt kulturális és művészeti központ is a Király utca 11. szám alatt. A 2015 óta fennálló intézmény modern környezetben várja a komoly- és világzenei koncertek, irodalmi estek, táncházak, ismeretterjesztő előadások és kiállítások iránt érdeklődőket. Míg a K11 központ modern, innovatív kulturális intézményként vált népszerűvé a kerületben, addig a most átadásra kerülő ERöMŰVHÁZ-at műemlék jellege teszi igazán különlegessé” – fejtette ki Vattamány Zsolt polgármester megnyitó beszédében.

A polgármester után Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy népművelőként, közművelődési szakértőként több ízben járt már az ERöMŰVHÁZ-ban, de az most szebb, mint valaha. Kiemelte a kulturális örökség védelmének és a hagyományok megőrzésének fontosságát, mely küldetésben a VII. kerület példamutatóan jár elöl. Végül Hamvas Levente Péter, az ERöMŰVHÁZ Nonprofit Kft. ügyvezetője fejezte ki köszönetét a város vezetésének és minden támogatónak, aki a közel egy év alatt segítségükre volt a beruházás lebonyolításában. A művelődési ház programjairól elmondta, a cél az, hogy színvonalas rendezvényekkel töltsék meg a megszépült szecessziós épületet.

A munkálatok érintették többek között a belső homlokzat festését, a belső termekben a járólapok cseréjét, de javították az üvegtetőt és a vizesblokkokat is, és a fűtési rendszer átépítésére szintén sor került. A múlt örökségét megőrizve restaurálták az ólomüvegeket és kibővítették a dísztermet; ezek nagyban meghatározzák a hely sajátos arculatát. A beszédeket követően a polgármester és az intézmény vezetője átvágták a nemzeti színű szalagot, mellyel hivatalosan is átadták a megújult ERöMŰVHÁZ épületét a közönségnek. A rendezvényt a népszerű Princess hegedűtrió koncertje zárta, akik a komoly és a könnyűzene ötvözetével hozták el a klasszikus zeneirodalom legszebb dallamait a megújult intézmény falai közé. A zenekar tagjainak színvonalas, modern előadása méltó módon képviselte az erzsébetvárosi művelődési ház új időszámításának kezdetét.

„Örömmel nézhetünk most körbe, hiszen egy olyan jelentős beruházás fejeződött be, melyre Erzsébetváros önkormányzata nagy összeget fordított, és melyre igazán büszkék lehetünk. Biztos vagyok benne, hogy a sokrétű lehetőségeket magában hordozó közösségi házban még számos alkalommal találkozhatunk az erzsébetvárosiakkal és az ide látogatókkal is” – nyilatkozta Vattamány Zsolt.

160517EromuvhazAtadas0042
160517EromuvhazAtadas0047