Megnyílt a Klauzál Téri Vásárcsarnok

Múlt és jövő találkozása

A Klauzál téri csarnok épülete 1897-ben épült, az akkori kor legmodernebb építészeti megoldásaival. Ezeket megőrizve, ugyanakkor modern funkciókkal ellátva Erzsébetváros önkormányzata felújította a csarnokot, melyet október 2-án vehettek birtokba a vásárlók.

A műemlék jellegű értékeket megtartva, de a mai kor technikai vívmányait alkalmazva a pinceszinten 960 m2 raktár és 760 m2 rakodóterület, a földszinten és galérián 2064 m2 értékesítő üzletterület, továbbá 25 őstermelői asztalhely jött létre a Klauzál Téri Vásárcsarnok felújítása során. A klasszikus piaci funkció megtartása mellett – a vásárlók teljes körű kiszolgálása érdekében – egy 500 m2-es modern SPAR szupermarket is helyet kapott.

„A megújult Klauzál Téri Vásárcsarnok valamennyi helyisége már akadálymentesen is megközelíthető: a vadonatúj galériaszintre mozgólépcsőn és lift segítségével is fel lehet jutni” – hangzott el a csarnok ünnepélyes átadóján. „Hazánkban a kiegyezés után a gazdaság fejlődése új lendületet vett, a piacokat felváltották az időjárástól függetlenül üzemelő vásárcsarnokok. Elsőként öt csarnok építésére írtak ki pályázatot a belváros különböző pontjain, és 1897-re el is készült a Klauzál Téri Csarnok, ami abban a korban rendkívül modern épületnek számított. Ez a csarnok több mint műemlék. Jelképezi azt az időszakot, amikor a magyarok sok évtizedes viaskodás, politikai zűrzavar lezárásával végre fellélegezhettek, és kezdetét vehette a gazdasági fellendülés” – fogalmazott Vattamány Zsolt ünnepi beszédében. „Amikor úgy döntöttünk, hogy felújítjuk a csarnok épületét, az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy a múlt hagyományait ötvözzük a mai kor igényeivel. Egy olyan teret álmodtunk meg, ami megőrzi az eredeti, műemléki védelem alatt álló és az egész tér arculatát meghatározó külsőt, ugyanakkor korszerű, tágas terekkel várja az idelátogatókat. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a piac ne csupán a bevásárlás helyszíne legyen, ezért ügyfélszolgálati irodával is bővítettük az igénybe vehető szolgáltatások körét.”

Klauzál Téri Vásárcsarnok
Képgaléria

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a csarnok átadásán úgy fogalmazott: egy megújult közösségi tér mindenkor a polgárok életerejét, jövőbe tekintését bizonyítja. „A 19. század végén mertek nagyot álmodni, a régi piacokat a városszerkezet megbontása nélkül tágas vásárcsarnokokkal helyettesítették. A felelős tervezés a legmodernebb építészeti megoldásokkal párosult, így tágas terek jöttek létre, karcsú, öntöttvas szerkezeteket alkalmaztak, természetes fénnyel oldották meg a világítást. A 120 évvel korábbi világ számos újítása azonban mára feleslegessé vált. A vásárcsarnokok mégis olyan maradandó funkcióknak adtak formát, melyeken nem fogott az idő. Eredeti állapotukban való felújításuk illeszkedik a kormány szándékaihoz is. Fontos célkitűzésünk ugyanis, hogy a magánvállalkozásokban megtermelt, kiváló minőségű élelmiszer közvetlen úton juthasson el a hazai vásárlókhoz” – hangsúlyozta az államtitkár, aki úgy vélte, a VII. kerület a főváros egyik legmozgalmasabb, átalakulóban lévő városrésze, ahol a múlt és a jövő szinte minden sarkon találkozik. Így van ez a Klauzál téren is, ahol mostantól történelmi épületben vásárolhatják meg a budapestiek a legfrissebb, legjobb minőségű élelmiszereket.