Központban a kultúra

Szeptember 19-én adták át Erzsébetváros legújabb kulturális központját, melyet egy évek óta üresen álló épületben alakítottak ki az Erzsébet Terv fejlesztési program keretében. A K11 Művészeti és Kulturális Központ alkalmas koncertek, kiállítások és más kulturális rendezvények megtartására.

„Régi álmunk vált valóra azzal, hogy megnyithatta kapuit Erzsébetvárosban a K11, mely reményeink szerint a kultúra központja lesz. Fontos, hogy az ilyen üresen álló épületeket megújítva visszaadhassuk az erzsébetvárosiaknak, hiszen ők tudják újra megtölteni élettel. Bízom benne, hogy itt, a belváros közepén, a Király utcában számos premier, koncert és kulturális esemény házigazdái lehetünk még” – fogalmazott Vattamány Zsolt polgármester.

A K11 Művészeti és Kulturális Központ Király utca 11. szám alatti épületegyüttese egyedileg védett műemlék, mely korábban hosszú ideig szövőgyárként működött, később használták irodaként és műteremként is. Az építmény legalább egy évtizede üresen állt, állapota azóta erősen leromlott, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy felújíttatja a központi helyiséget. Az épületet szigetelték, megjavították az üvegtetőket, új nyílászárókat építettek be, illetve kicserélték a teljes gépészeti és elektromos rendszert is. A rekonstrukcióra Erzsébetváros önkormányzata 191 millió forintot fordított. A beruházásnak köszönhetően a központ alkalmas koncertek, konferenciák, kiállítások, színházi előadások és egyéb rendezvények megtartására.

140919K11MuvKlubMegnyito0018

A K11 Központban „Nyitott kapuk” néven egész napos rendezvényt tartottak a kerületi civil szervezetek, egyesületek, hogy tevékenységüket megismertessék az érdeklődőkkel. Képviselőik az önkormányzati sátorban előadást tartottak a civil élet fontosságáról, az ilyen szervezetek számára kiírt pályázatokról, lehetőségekről, és említést tettek arról is, hogy csak 2014-ben több mint 8 millió forint támogatásban részesült 28 erzsébetvárosi civil szervezet.

140919K11MuvKlubMegnyito0022


„A K11 szlogenje – »Központban a kultúra« – szívemből szól. Manapság nagyon fontos, hogy őrizzük kulturális értékeinket, ezért is tartom remek kezdeményezésnek, hogy ezt a központot létrehozta az önkormányzat. Töltsük meg élettel, és leljük benne örömünket!” – üdvözölte a létesítmény megnyitását Mácsai Pál színművész, az Örkény Színház igazgatója, aki ezt követően Örkény Egyperceseiből A megváltó című prózát is előadta.

140919K11MuvKlubMegnyito0029

A rendezvény második fellépője Kucsák László 18. kerületi országgyűlési képviselő volt, aki gitáron játszott. „Egy kerület életében fontos a művészet, a kultúra ápolása, hogy is lehetne ennek jobban teret adni, mint egy ilyen központ megnyitásával? Erzsébetváros látványosan fejlődik, kívánom, hogy folytathassák ezt a munkát” – mondta produkciója előtt a képviselő.

140919K11MuvKlubMegnyito0051
140919K11MuvKlubMegnyito0052
140919K11MuvKlubMegnyito0005

 

Az esemény zárásaként Vattamány Zsolt polgármester, Lendvai Ferenc hegedűművész és Elm Zoltán adta elő Radnóti Bájoló című versének Szabó Balázs által megzenésített változatát.