Folytatódnak a felújítások Erzsébetvárosban

Az elmúlt évek során Erzsébetvárosban kiemelt figyelmet szenteltek az oktatási intézmények felújításának, így Erzsébetváros összes iskolájában jelentős fejlesztéseket végeztek.

A Belső-pesti Tankerületi Központ a korábbi V., VI., VII., VIII. és IX. tankerületek összevonásával jött létre. Az új tankerületi központ székhelyét az erzsébetvárosi önkormányzat tulajdonában álló, Damjanich utca 6. szám alatti épületben alakították ki, az önkormányzat és az új tankerületi központ között létrejött ingatlanbérleti szerződés alapján.

A telken a 19. század közepe óta állt épület, amelyet a feljegyzések szerint Carl Sebastiani épített Zitterbarth Mátyás tervei alapján. A házat az átadását követő három évtizeden belül jelentősen átépítették, az addigi földszintes, klasszicista épületre emeletet húztak.

1908-tól egészen 1944-ig német birodalmi iskola működött az épületben, igen magas és széles körben elismert oktatási színvonalat képviselve.

A második világháborút követő években az épület állaga folyamatosan romlott, felújítását az 1960-as évek elején végezték el, és a későbbiekben is az oktatás szolgálatában állt: kerületi óvoda, majd alapítványi iskola működött a falai között, egészen 2013-ig.

Az elmúlt években nagyon leromlott az épület állapota, felújítása 2016 késő őszén kezdődött meg, és 2017 januárjának elején adták át.

A munkálatok során az intézmény szinte teljes belső korszerűsítését elvégezték úgy, hogy az átépítésnek köszönhetően a korábbi tantermes elrendezést irodai kialakítás váltotta fel. A kivételes gyorsasággal, két hónap alatt megvalósult rekonstrukció során folyamatosan egyeztettek a felek és a kivitelező, így lehetőség volt a felmerülő új vagy módosuló igények megvalósítására is.

170109Damjanich6felujitas0017
Az e´pu¨let tejes belso_ korszeru_si´te´sen esett a´t
180418KLIK0005
170109Damjanich6felujitas0006
170109Damjanich6felujitas0028
Megu´jultak a mosdo´k, illemhelyise´gek is

A Belső-pesti Tankerületi Központ 2017. január elején vette végül birtokba az épületet, és mára jól látható, hogy a tervek szerint történt felújítás a működésükhöz szükséges hátteret folyamatosan biztosítani tudja. Erzsébetváros önkormányzata a jövő nemzedékeinek oktatása iránti elkötelezettségét korábban is bizonyította, a 2017. évtől működő tankerületi központ Erzsébetvárosba költözésével pedig még szorosabb szakmai együttműködés kialakítására nyílt lehetőség.

Az épület külső renoválását 2017 őszén kezdték meg, a munkálatok során a belső udvar felújítását is elvégzik. Az épület homlokzatának, homlokzati díszítőelemeinek állapota az elmúlt évtizedek során nagyon leromlott a rossz csapadékvíz-elvezető csatornák miatt. 2012-ben állagmegóvó jelleggel már elvégezték a tető és az esőcsatornák javítását, azonban a homlokzat felújítása még váratott magára. A rekonstrukciót megelőzően a tervezők épülettörténeti kutatásokat végeztek, és a fellelhető legkorábbi egységes homlokzatkialakítás helyreállítása mellett határoztak.

A felújítás során a korábbi homlokzat vakolatának teljes eltávolítását el kellett végezni, ezt követhette az épület újravakolása és a homlokzati díszítőelemek felhelyezése. Az épület utcai homlokzata már elkészült, jelenleg a belső, udvari homlokzat felújítását végzik. Az állványzatok bontása után kezdődhet az udvar modernizációja, mely során új felszíni vízelvezető rendszert építenek ki, illetve új térkő burkolatot fektetnek le.

A munkálatok befejezése 2018 májusában várható. Az átadást követően elmondható, hogy az önkormányzatnak sikerült egy újabb, tulajdonában lévő épületet eredeti külső állapotában helyreállítania, és ezáltal is biztosítania az önkormányzati vagyon megóvását.

Az épület tőszomszédságában található, Damjanich utca 4. szám alatti épület rekonstrukciója is hamarosan megkezdődik, a jelenleg üresen álló épületben a Molnár Antal Zeneiskola kap majd a jelenkornak megfelelő „otthont”. A korszerűsítés során az épület valamennyi belső tere megújul, beleértve a külső nyílászárókat, fűtési rendszert, elektromos hálózatot, burkolatokat. A felújítás, amely részben belső átépítést is jelent, az új oktatótermek kialakítására koncentrál, így például a falakat és a nyílászárókat is a zeneoktatás feltételeinek megfelelő hangszigeteléssel látják majd el, az épület udvarában található, üresen álló épületrészben pedig hangversenytermet alakítanak ki. Az épület átadása 2019 közepére várható.