Felújítások az erzsébetvárosi közintézményekben

Erzsébetváros önkormányzata a kerületi beruházások, fejlesztések tervezésekor fokozott figyelmet fordít a fiatal és az idősebb korosztály életminőségének javítására és a fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtésére. Ennek szellemében az utóbbi években jelentős felújításokat végeztetett a helyi iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az idősek szociális intézményeiben.


A közelmúltban befejeződött erzsébetvárosi beruházások

Megvalósult energiahatékonysági beruházások

A Környezeti Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP-5.2.9) Európai Uniós pályázat keretében megvalósult, energiahatékonyságot növelő beruházás ünnepélyes átadása november 30-án volt a Peterdy utcai idősotthonban. Szintén a KEHOP program keretében újult meg a Dózsa György úti idősek otthona, amit november végén Vattamány Zsolt polgármester és Erzsébetváros alpolgármestere, dr. Bajkai István jelenlétében adtak át. A két beruházásnak köszönhetően az épületek energiafelhasználása várhatóan mintegy 40%-kal csökken majd, ami éves szinten 88 000 kilogrammal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.

Megújult a Magonc Óvoda játszótere

A Városligeti fasorban található óvoda játszóterét az elmúlt évtizedekben nem újították fel, csak az elöregedett játszóeszközök javítását, illetve cseréjét végezték el. A szép környezetben lévő, örökös zöld óvoda címmel büszkélkedő intézmény játszóterének rekonstrukciója komoly feladat volt. Az udvarban található közel százéves platánfák és a többi, az óvoda építése során (1959) ültetett fa gyökérzetének megóvása, a sajátos terepviszonyokhoz való alkalmazkodás nagy kihívást jelentett. A szükséges alépítmények megépítéséhez a megszokottól eltérő technológiákat alkalmaztak.

A felújítás során a játszótéri eszközöket teljesen lecserélték, a vegyes burkolatoknak köszönhetően pedig megoldódik az óvoda régi problémája, amit a por és esős időben a sár jelentett. A modernizáció során egy manófát is építettek, amely egyedülálló és izgalmas játékot jelent majd a gyermekeknek.

Az elkészült udvart november 29-én adták át Vattamány Zsolt polgármester és dr. Bajkai István alpolgármester jelenlétében. A minden óvodai korcsoport igényeit kielégítő, speciális nevelési szempontokat, feladatokat is figyelembe vevő játszóteret már nagy örömmel használatba is vették a gyermekek. Az átadást követően az óvoda vezetőjével egyeztették a jövő évi fejlesztési elképzeléseket is.

Elkészült a Madách Imre Gimnázium sportpályája

A főváros első állami gimnáziuma a 19. század végén nyitotta meg kapuit a diákok előtt, Madách Imre nevét pedig 1921-ben vette fel. Az intézmény épületét korábban már felújították, azonban az udvart és az ott található sportpályát, valamint a korinthoszi oszlopfőkkel díszített főhomlokzatot nem rekonstruálták korábban.


A sportudvar aszfaltozott burkolatú, elöregedett sportpályája már nem tudta kiszolgálni a mozogni vágyó diákság igényeit, ezért a nyáron kezdődött felújítási munkálatok során az udvart teljesen újjáépítették.

A korábbi aszfaltozott sportpálya helyét modern, kültéri sportburkolattal ellátott pálya vette át. Az ötletes felfestéseknek köszönhetően kézilabda, kispályás foci, kosárlabda, két pályán röplabda és akár tenisz is játszható. A játékokhoz szükséges hálók, kapuk, palánkok is a különböző játékoknak megfelelően variálhatóak. A pálya a gondosan megtervezett, korszerű LED-világításnak köszönhetően akár sötétben is használható. Kültéri kondiparkot is építettek, amely akár 20 fi atal egyidejű testedzését is lehetővé teszi. A pályát övező új térburkolatoknak, a korszerű vízelvezető rendszernek és a kültéri, mészkő burkolatú ülőpadoknak köszönhetően az udvar mostantól igazi iskolai közösségi helyként működhet.


A december 4-én megtartott ünnepélyes átadáson Vattamány Zsolt polgármester és dr. Bajkai István alpolgármester, valamint dr. Tolnai Marianna, a Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója az iskola diákjainak színvonalas bemutatója után a felújított homlokzatot is megtekintette.

A közel 130 éves épület faragott mészkő homlokzati díszítését a savas eső jelentősen megrongálta, renoválása halaszthatatlan volt, így idén nyáron új faragott díszítőelemeket helyeztek el.

Folyamatban lévő munkálatok

Megkezdődött a felújítás a Dob utcai bölcsődében

2017 nyarán megkezdődött a Dob utca 23. szám alatti bölcsőde belső tereinek rekonstrukciója, ezzel végéhez ér a néhány éve kezdődött, több ütemű felújítás. Az elmúlt esztendők során a ház külső nyílászáróit újakra cserélték, hőszigetelték a homlokzatot, illetve a lapostetőt hő- és csapadékvíz elleni szigeteléssel burkolták.
A következő felújítási ütemben az épület fűtését és melegvíz-ellátását biztosító kazánokat cserélték ki, valamint modernizálták a fűtési rendszert is. Több lépcsőben rekonstruálták az udvart, valamint a bölcsőde konyháját.
A munkálatok során az intézmény minden belső terét is megújítják, a csoportszobák padlóburkolatát, belső nyílászáróit cserélik, illetve a meglévő világítótesteket és a kapcsolódó elektromos hálózatot modernizálják, korszerű, energiatakarékos LED-es lámpatesteket szerelnek fel.
A csoportszobákhoz tartozó mosdók teljes belső korszerűsítését is elvégzik. A víz- és csatornavezetékek cseréjét követően új hidegburkolatokat fektetnek le, és új szanitereket helyeznek el. A folyosókat, átadó helyiségeket is teljes körűen felújítják.
Kialakítanak egy sószobát is, ahogy az elmúlt években már több önkormányzati intézményben is. A munkálatokat várhatóan az év végére fejezik be, az elkészült csoportszobákat addig is folyamatosan adják majd át, januártól pedig egy teljesen megújult bölcsőde várja a gyermekeket!

Felújítás az Akácfa utcai Bóbita Óvodában

A Bóbita Óvodát szintén több lépésben újítják meg. A mostani beruházás keretében az óvoda konyháit, csoportszobáit modernizálják. A korszerűsítést várhatóan az év végéig befejezik.

Nyáron is kellemesen hűvös lesz ezután a Csicsergő Óvodában

A Rózsa utcában található Csicsergő Óvoda csoportszobáiban és tornatermében klíma-berendezéseket szereltek fel novemberben, így a gyermekek már kánikulában is kényelmes körülmények között játszhatnak az óvodában jövő nyártól. Szintén most készül az óvoda sportpályája, amely az első lépcsője a jövő évre tervezett udvarfelújításnak. A sportpálya építését megelőzően az óvoda építése során elbontott, de a földben hagyott épület-maradványokat eltávolították. A terület rekultivációjának keretében mintegy 900 köbméternyi törmeléket szállítottak el. A folyamatban lévő munkálatokat a helyszínen megtekintette Vattamány Zsolt polgármester és dr. Bajkai István alpolgármester is, így alkalmuk nyílt a jövő évi felújításokról egyeztetni az óvoda vezetőjével.