Elkészült a gyermekbarát meghallgatószoba

Tavalyi lapszámunkban már beszámoltunk az önkormányzat által rendezett jótékonysági Erzsébet-bálról, amelynek célja a hagyományőrzés mellett az volt, hogy a rendezvényen a tombolák bevételéből a VII. kerületi Rendőrkapitányság kialakíthassa gyermekbarát meghallgatószobáját.

A jótékonysági bál alatt sikerült összegyűjteni közel 500 000 forintot, amit Erzsébetváros Önkormányzata teljes egészében a kerületi rendőrkapitányságon megépítésre kerülő gyermekbarát meghallgatószoba kialakítására ajánlott fel. A bál díszvendége dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter volt, aki elkötelezett a gyermeki jogok széles körű érvényesítése és megerősítése mellett, valamint kiemelt feladatának tartja a gyermekek érdekképviseletének kiterjesztését az igazságszolgáltatás területére is. Beszédében hangsúlyozta, hogy a szobákba kép- és hangrögzítésre alkalmas eszközöket kell beszerelni, melyek célja, hogy a gyermekeknek minél kevesebbszer kelljen megismételniük a vallomásukat.

Erzsébetváros hivatali vezetése a bál után azonnal hozzálátott a feladatok megvalósításához, amelyek egy ilyen szoba kialakításához szükségesek. Decemberben kijelöltek egy kis helyiséget, ezt követően felvették a kapcsolatot az V. kerületi Rendőrkapitánysággal, ahol először alakítottak ki ilyen szobát Budapesten. Az építési folyamatok alatt folyamatosan tartották velük a kapcsolatot a szakértői feladatok elvégzése érdekében.

A meghallgató szoba játékainak beszerzésére gyűjtési akciót szervezett az önkormányzat, így szeretnék színesebbé, barátságosabbá tenni a helyiséget a gyermekek számára.


Fontos hangsúlyozni, hogy a meghallgatószobák létesítése és felszerelésének biztosítása nem kizárólag államigazgatási feladat, a média és a civil szervezetek szerepvállalására is nagy hangsúlyt kell fektetni. A média azért fontos tényező, mert magatartásformáló ereje van, erkölcsi normákat képes közvetíteni és tudatosítani, milyen súlyos helyzetbe kerülnek szülők és gyerekek a kiskorúak és fiatalkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények során. A civil társadalom felelőssége, hogy segítse a hasonló esetek napvilágra kerülését, különösen a családokban előforduló rejtett erőszak esetében.

A meghallgatószoba gyerekbútorokkal felszerelt helyiség, ahol rejtett kamerákat helyeznek el, és a szakemberek rajzok és szerepjátékok segítségével hallgathatják meg a gyermekeket.

Az Önkormányzat által megbízott önkéntes szakértői csapat, amelynek tagjai között volt gyermekpszichológus, belsőépítész és technikus, a szoba kialakítását a jogszabályoknak megfelelően elvégezte.


A kicsik számára rajzolóasztalokat állítanak be, biztosítva a szükséges eszközöket, így segítenek nekik abban, hogy könnyebben lerajzolhassák azt, amit szavakkal nehéz lenne elmondaniuk.

A játékok nagyon fontosak egy gyermek életében, ezért alkalmazásuk a kezdeti feszültség oldására szolgál.

Magyarországon jelenleg 22 meghallgatószoba van, és a nemrég kiadott rendelet alapján 2014-ig minden megyeszékhelyen létre kell hozni ilyen helyiségeket.

A szobákat a 14 év alattiak életkori sajátosságainak megfelelően kell kialakítani és berendezni. Így jóval emberibb és barátságosabb körülmények között vehetik fel a sértett gyermekek tanúvallomását.


A miniszteri rendelet fő előírásai

  • A gyermekmeghallgató szobák használata kötelező minden 14. életévét be nem töltött gyermek esetében. A szobákba rejtett kép- és hangfelvétel rögzítésére alkalmas eszközöket kell beszerelni.
  • 2014-ig minden megyeszékhelyen kötelező létrehozni gyermekbarát meghallgatószobákat, hiszen jelenleg 22 ilyen helyiség van az országban, azonban ezek közül csak kettő felel meg a rögzített kritériumoknak.
  • A gyermekmeghallgató szobákra vonatkozóan a közigazgatási és igazságügyi miniszter a belügyminiszterrel egyetértésében alkalmasságot igazoló tanúsítványt ad ki.

120214GyerekMeghallgatoszoba0001