Budapest legmodernebb térfigyelő-központja

Kilencven kamerából álló új térfigyelő-központot adtak át június 10-én a kerületben. A létesítményt a legmodernebb szoftverrel látták el, és jelenleg hat operátor-állomással működik a nap 24 órájában. A beruházásra Erzsébetváros önkormányzata közel 186 millió forintot fordított.

Az új központ teljes mértékben kiváltotta a kábelhálózatos rendszert, digitálisan, vezeték nélkül kommunikál. Ez mikrohullámú és lézer jelátvitelt jelent, melyek egymást kiegészítve működnek, így bármelyik meghibásodása esetén a másik azonnal átveszi a helyét, garantálva ezzel az üzembiztonságot.

A térfigyelő helyiségben egy nagyméretű, tizenhat darab 106 cm-es kijelzőből álló monitorfal található, ahol egyszerre látható mind a kilencven kamera képe. A hat operátorállomás mindegyikénél üzemel egy PC, ezeken keresztül a térfigyelést végző operátorok tetszőlegesen megjeleníthetik, vezérelhetik az összes kamerát, bármilyen kameranézetet létrehozhatnak, de visszanézhetik, elemezhetik az archív felvételeket, és kimentéseket is készíthetnek. A térfigyelő szoftvere egy intelligens, könnyen és sokoldalúan használható rendszer.

A modernizálás során fontos szempont volt, hogy olyan jövőbe mutató, nagy tudású, fejlett rendszert alakítsanak ki, amely a későbbiekben felmerülő új igényeket is ki tudja szolgálni nagyobb beruházás nélkül. A jelenlegi bővítéssel összesen 150 kamera képének fogadására vált alkalmassá a rendszer, vagyis egy későbbi bővítés során minimális ráfordítással, mindössze a kamerák beszerzésével és felszerelésével növelhető a számuk.

Az analóg kamerákat már digitális, a mai kor követelményeinek megfelelő, úgynevezett IP kamerák váltják fel, melyek képminősége kategóriákkal jobb. Emellett hat új kamerahelyszín is épült, így a kerület kameráinak száma elérte a kilencvenet. A próbaüzem időszaka alatt a rendszer bűnügyi, közrendvédelmi, közlekedésrendészeti és bűnmegelőzési szempontokból is hatékonynak bizonyult.

140610TerfigyeloKozpont0005
140610TerfigyeloKozpont0010
140610TerfigyeloKozpont0016