A lakosság dönt a Százház utcai telekről

Néhány évvel ezelőtt még a Százház utcában állt a kerület egyetlen sportcsarnoka, melyet 2006-ban elbontottak. Hosszú pereskedés után most nyílt lehetőség arra, hogy az önkormányzat hasznosítsa az üresen álló telket, és azt szeretné, ha a lakosság döntené el, milyen funkciót töltsön be a tér. A témában tartott lakossági fórumon számos ötlet felmerült.

A Keleti pályaudvar mögötti terület sosem tartozott Erzsébetváros legszebb részei közé, ám sokat lendített a megítélésén, hogy ide épült a kerület egyetlen sportcsarnoka, mely nagyon kedvelt és látogatott volt. Az önkormányzat igyekezett megóvni és javítani az állapotán, uniós forrásokból részlegesen felújította és akadálymentesítette, ennek ellenére 2006-ban lebontották.

A korábbi, szocialista többségű képviselő-testület akkor nagyszabású fejlesztést tervezett a csarnok körül, de később úgy látta, a sportlétesítményt le kell bontani, hogy egy ötemeletes, 16 ezer négyzetméteres, 500 férőhelyes konferenciatermet és 200 gépkocsi számára parkolót is magában foglaló komplexum épülhessen a helyén. A bontás megkezdődött, az önkormányzat pedig a következő két évben négymilliárd forint értékben bocsátott ki svájci frank alapú kötvényeket a beruházás finanszírozására. Az évek teltek, jogerős építési engedélyt a létesítmény nem kapott, a romos telek pedig tovább pusztult. A 2010-ben hivatalba lépő új képviselő-testületnek kellett rendeznie az ügyet: az évekig tartó pereskedés nemrégiben zárult le. Erzsébetváros vezetése most hasznosítani szeretné a telket, de oly módon, hogy az itt lakók igényeit szolgálja.

Éppen ezért lakossági fórumot is tartottak, hogy a Százház utca környékén élők és a kerületiek elmondhassák, mire is lenne szükségük. Egyesek játszóteret szeretnének ott látni, mások parkot, minél nagyobb zöldfelülettel, uszodát, sportcsarnokot és különböző intézményeket.

A képviselő-testület mielőbb döntene, egyrészt a lakossági igények, másrészt a megvalósíthatóság és a fenntarthatóság szempontjait alapul véve.

150621Szazhazutca0001
150621Szazhazutca0003