Újabb támogatást kapott a Péterfy kórház

Az önkormányzat márciusi döntésének értelmében idén újabb 7 millió forint összegű támogatást nyújt Erzsébetváros a Péterfy Sándor Utcai Kórház- Rendelőintézet és Baleseti Központnak. Az összegből a szülő-nőbeteg, illetve neonatológiai és csecsemő osztályt fejleszti a kórház.

„Ez a két osztály évek óta jelentős támogatásban részesül, amit nagyon köszönünk. Ez jól mutatja, hogy az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a kerület lakosságának egészségügyi ellátását – kezdte Hajnáczky Károly főorvos. – A bútorzat megújult, és nagyon sok új eszközt tudtunk beszerezni.” Természetesen a most megítélt összegnek is van helye: bútorokat és műszereket szeretnének vásárolni. „Az új eszközök segítségével részint komfortosabbá tudjuk tenni a betegek elhelyezését, a környezetét, és nagymértékben javítani tudjuk a betegellátás biztonságát, hiszen több észlelőmonitort is vásárolhatunk.

A »kívánságlistát« az osztályon dolgozók véleménye alapján állítottuk össze, hiszen ők tudják, mire van leginkább szükségük a munkához” – magyarázta a főorvos.

A szebb környezet és jobb felszereltség számos páciens életére lesz jó hatással. „Meglehetősen elismert osztályok ezek, hiszen részint regionális, részint speciális feladatokat látnak el: nemcsak Budapesten, de több megyét érintően is végzik a koraszülött-ellátást és a cukorbeteg anyák szülészeti, valamint a betegséggel született csecsemők ellátását” – ismertette dr. Hajnáczky Károly.

Erzsébetváros vezetése évek óta jelentős segítséget nyújt a Péterfy kórháznak, melyhez hozzátartozik az alapvető eszközök beszerzésének, az egyes osztályok felújításának és a betegek komfortérzetét segítő szolgáltatásoknak a támogatása is. A hozzájárulásoknak köszönhetően valósult meg többek között a fül-orr-gégészeti osztály műtőjének felújítása, az újszülöttek ellátásához szükséges eszközök és szülőágy beszerzése a szülészeti és nőgyógyászati osztályon, valamint a nővérhívó rendszer teljes kiépítése.

A beruházások segítenek az intézménynek abban, hogy a betegek egészségügyi ellátása maximálisan megoldott legyen, ezáltal az erzsébetvárosi lakosság is elégedett legyen a szolgáltatásokkal. „Az aktív ellátásunk évente több mint 56 ezer fekvőbeteg ellátását jelenti, a járóbeteg-ellátásunk pedig meghaladja az évi 1 milliót. Tizenhárom szakmában a legmagasabb progresszivitási szinten állunk, a legsúlyosabb betegek gyógyítását végezzük, nemcsak az 5., 6., 7., 8. kerületi betegekét: vannak olyan területek, ahol több mint 2 milliós az ellátási területünk. Ezekben a szakmákban az ország 1/5-ét mi látjuk el. Nemcsak Budapest egyik vezető kórháza vagyunk, hanem országos szinten is a legnagyobb feladatot ellátók között tartanak minket számon” – nyilatkozta korábban lapunknak Sásdi Antal, a kórház főigazgatója.

 


Március elején Vattamány Zsolt polgármester, dr. Vető Marietta alpolgármester és Kismarty Anna képviselő látogatást tett a Péterfy kórházban, ahol Hajnáczky Károly főorvos mutatta be a vendégeknek a szülészeti osztály részére beszerzett korszerű eszközöket, valamint egyeztettek az idei támogatás részleteiről is.

A találkozót követően Vattamány Zsolt rövid interjúban osztotta meg gondolatait, terveit a témával kapcsolatban.

 

170220PeterfyUjszulottosztaly0017
170220PeterfyUjszulottosztaly0021

Nemrég jelentette be, hogy idén is jelentős összeggel támogatja az önkormányzat a Péterfy Sándor Utcai Kórházat. Miért tartja ezt fontosnak?

A Péterfy Sándor Utcai Kórház nagy múltú, a főváros életében meghatározó egészségügyi intézmény, amely a 7. kerületi lakosok ellátásában is mindig kiemelt szerepet töltött be. Az ezzel járó feladatok önmagukban is indokolják, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a kórházra, függetlenül attól, hogy az aktuális jogi szabályozás milyen feladatot delegál éppen ránk. A kerület adottságai alapján elmondható, hogy egyrészt jelentős az idős lakosok száma, másrészt azonban egyre több fiatal családos választja lakóhelyéül Erzsébetvárost, az ő igényeiket mindenképpen szem előtt kell tartanunk, amikor az egészségügyi támogatásokról döntünk.

Miért éppen a szülészetre és a gyermekosztályra esett a választás?

Az elmúlt években több alkalommal támogattuk a kórház különböző osztályait és feladatait, idén már régi ismerősként látogattunk vissza a szülészetre és a gyermekosztályra, és megtekinthettük, hogy az elmúlt évek támogatásai hogyan hasznosultak.

Jó látni, mennyit javultak az ellátás körülményei, és hogy ebben nekünk is részünk van.

Mivel a kórház koraszülött-ellátása kiemelkedő a régióban, sokan a Péterfyben szeretnék világra hozni gyermeküket, illetve többeket ide irányítanak más intézményekből. Ezért is fontos, hogy minél fejlettebb eszközökkel rendelkezzen, és minél jobb körülmények között működjön az intézmény. Mik voltak a személyes tapasztalatai a látogatás során? Az ember mindig szívesen megy olyan egészségügyi intézménybe, ahol az új élet kezdetével, a születés örömével találkozhat. A Péterfyben azt tapasztaltam, hogy az intézmény orvosai, ápolói, munkatársai maximális elhivatottsággal és odafigyeléssel végzik munkájukat, személyes ügyüknek tekintik a kórház és az ellátottak helyzetét. Örülünk, hogy hozzájárulhatunk munkakörülményeik javításához, és ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet valamennyi kórházi dolgozónak.

A Péterfy helyzete mindannyiunk ügye, így közös erővel fogunk továbbra is dolgozni az erzsébetvárosiak kórházáért!