Megújulnak a kerület bölcsődéi

A Dob utcai mellett januárban a Lövölde téri bölcsőde felújítási munkálatai is befejeződtek, nyárra pedig elvégzik a Városligeti Bölcsőde korszerűsítését, így Erzsébetváros minden bölcsődéje modern, a XXI. század követelményeinek megfelelő intézménnyé válik.

A Dob utcai bölcsődében már ősszel befejeződött a felújítási munkálatok nagy része, melyek keretében kicserélték a külső homlokzati nyílászárókat, és az épület teljes hőszigetelést kapott. A bölcsődében új csapadékvíz elleni szigetelés is kialakításra került, valamint a fűtési rendszert ellátó kazánház modernizálása is megtörtént. Ezeknek a felújításoknak köszönhetően a százhúsz gyermek befogadására alkalmas intézmény energiaköltségei jelentősen csökkennek.

A Lövölde tér 1. szám alatti bölcsőde felújításának köszönhetően megújult az intézmény teljes épületgépészeti és elektromos rendszere. Az eredetivel megegyező kiosztású, új homlokzati nyílászárók beépítésével az épület energetikai tulajdonságai is javultak, a gyermekek csendesebb, nyugodtabb környezetben tölthetik el a mindennapokat. A munkálatok során új vizesblokkokat alakítottak ki, továbbá a csoportszobákat, az öltözőket és a konyhát is teljesen felújították. Nagy könnyebbséget jelent a szülők számára, hogy egy gyerekkocsi-tároló helyiséget is kialakítottak. Ennek köszönhetően a bölcsődében tudják hagyni a babakocsikat. A munkálatok – melyekre az önkormányzat több mint 95 millió forintot fordított – mintegy 464 m2 területet érintettek.

Lövölde Bölcsi
Képgaléria

Októberben megkezdődött a Városligeti Bölcsőde fejlesztése és kapacitásbővítése, melyre Erzsébetváros önkormányzata 150 millió forint Európai Uniós támogatást kapott, amit a kerület vezetése további 405 millió forinttal egészít ki. A fejlesztés révén 25%-kal, azaz 25 fővel bővül a férőhelyek száma, továbbá egy teljes gondozási-nevelési egységgel is gyarapodik az intézmény. A 881 m2 alapterületű épület a tartószerkezeti elemek kivételével elbontásra kerül, majd az új építmény hőszigetelést kap, ezáltal csökkennek az energiaköltségek. A környezetbarát és fenntartható üzemeltetést figyelembe véve megvalósul az új és a régi épületszárnyak teljes energetikai korszerűsítése, továbbá új konyha és kiszolgáló helyiségek kerülnek kialakításra. Akadálymentesítik a bejáratot és a bejárattól a földszinti vizesblokkig tartó útvonalat is. Vattamány Zsolt polgármester elmondta: „Az önkormányzat célja a beruházással, hogy minél több gyermek számára biztosítson bölcsődei férőhelyet és javítsa a kisgyermekes szülők munkavállalási esélyeit.”