Hazánk egyik legmodernebb bölcsődéje

Megújult a VII. kerületi Városligeti Bölcsőde, hiszen az elmúlt nyolc hónap során bővítették, korszerűsítették, hogy Magyarország egyik legmodernebb bölcsődéje születhessen meg. Erzsébetváros önkormányzata 150 millió forintos európai uniós támogatásból és 275 millió forintos önerőből finanszírozta a projektet.

A projekt címe – „Esély a szülőknek, lehetőség a gyermekeknek” – is azt bizonyítja, hogy Erzsébetváros törekszik arra, hogy igazán családbarát kerületté váljon, ahol mind a gyerekek, mind szüleik jól érzik magukat. A 150 millió forintos vissza nem térítendő támogatás segítséget nyújtott ahhoz, hogy a Városligeti Bölcsőde lényegesen szebbé, korszerűbbé váljon, egészséges és maximálisan gyerekbarát környezetet biztosítson a kicsiknek. Ez azt jelenti, hogy 25 gyermekkel többet tudnak fogadni az intézményben. A fejlesztés során mindvégig szem előtt tartották a környezetbarát és fenntartható üzemeltetést biztosító megoldásokat. A felújítás során az alsó szinten a régi csoportszobákat szinte teljesen elbontották, csak a pillérek maradtak, hogy hat új helyiséget hozhassanak létre. Minden szobából teraszra lehet kilépni, a belső tereket a külsőtől csak egy üvegfelület választja el. Fontos volt, hogy az épület a környezet szerves része legyen, és az is, hogy minél több természetes anyagot használjanak fel. A földszinten található a modern konyha, mosoda, személyzeti étkező, folyosó, öltöztető, készségfejlesztő szoba, sószoba és a raktárak. Az emeleten megmaradt a két csoportszoba, itt alakítottak ki két irodát, elkészült a zöldtető és a tetőterasz is. A zöldtető – azon kívül, hogy üde színfolt – nagyon hasznos, hiszen nyáron csökkenti az alatta található terek felmelegedését. A tetőterasz üvegkorlátját virágládákkal és zöldfallal kombinálták, de a növények többek itt látványelemnél: környezetbarát por- és zajfogók. Kerekes székkel is jól lehet közlekedni az intézményben, a látássérülteket a tájékozódásban pedig dombornyomott táblák, a fehér botjukkal jól érzékelhető, padlóba épített jelek segítik. Az egészséges életmód jegyében kialakítottak egy sószobát is. A konyha kapacitása az átalakítással megnőtt, így más intézményeket is képes lesz kiszolgálni.

„A fejlesztésnek köszönhetően az épület korszerűbbé, szebbé és maximálisan gyerekközpontúvá vált. Egy olyan modern, tágas, jól használható intézmény lett, amely minden kétséget kizáróan országos szinten is a legjobb bölcsődék közé fog tartozni” – mondta beszédében Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere a 2014. június 11-i projektzáró rendezvényen és sajtótájékoztatón, ahol a vendégeknek egy „virtuális séta” keretében mutatták be a megújult épületet. A polgármester azt is hangsúlyozta: a beruházás célja az épület korszerűsítésén kívül az volt, hogy több gyermeknek tudjanak a kerületben bölcsődei férőhelyet biztosítani, így javítva a kisgyermekes szülők munkavállalási esélyeit.

140611FasoriBolcsi0008
140611FasoriBolcsi0018
140611FasoriBolcsi0006