Ismét egy nap az egészségért!

Erzsébetváros Önkormányzata 2012. április 13-án újra egészség­napot és ennek keretében ingyenes szűrővizsgálatokat rendez, amelyre sok szeretettel várja a kerületi lakosokat és hozzátartozóikat.

DSC_3664

Napjainkban Erzsébetváros lakosságát súlyosan érintik a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ezeknek a betegségeknek és a miattuk bekövetkező halálozásnak kiemelt népegészségügyi jelentősége van, így megelőzésük sürgető probléma. A kerület lakossága 1999-ben és 2008-ban is az elöregedő és bizonyos korcsoportok hiányával küzdő társadalmi szegmensbe tartozott. A gyermekkorú, fiatal és középkorú népesség létszáma nagyon alacsony volt, 2008- ban pedig a 65 év feletti korcsoportokban az átlagosnál kétszer több nő élt itt. A kerületben 2009-re a természetes fogyatkozás minimálisra mérséklődött. A VII. kerületi férfiak halálozási aránya nem tér el a fővárosi halálozási aránytól, a nők esetében azonban kedvezőbb az arány.
A tavalyi egészségnap hatalmas népszerűségnek örvendett. Az erzsébetvárosiak az idei rendezvényen is ingyen kivizsgáltathatják magukat, a szűréshez mindössze egy lakcímkártyára van szükség. Egy nap az egészségért, egy nap az életért.

A kezdeményezés az Erzsébet-terv része, amelynek célja, hogy kellő információt adjon az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés fontosságáról, a szűrővizsgálatok segítségével idejében felfedezze a kezdődő betegségeket, és széles körben erősítse az egészségtudatos szemlélet kialakítását.