Ingyenes szűrővizsgálatok Erzsébetvárosban

Erzsébetváros önkormányzata ismét megrendezte az immár hagyományosnak mondható egészségnapot. Május 10-én az utóbbi éveknél is többen jöttek el a hivatal épületébe, hogy térítésmentesen vizsgáltathassák meg magukat. A szűrőnap – amelynek célja, hogy minél több kerületi lakos számára adjon információt az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés fontosságáról – az Erzsébet Terv keretében valósulhatott meg. Egészséges Erzsébetvárosért!

Az idén is hatalmas népszerűségnek örvendett a május 10-én megrendezett egészségnap. Az ingyenes szűrővizsgálatok biztosításával az önkormányzat célja, hogy felhívja a figyelmet az egészség megőrzésére és a betegségek megelőzésére. A szűrővizsgálatok mellett egészségügyi tanácsadással is várták a fiatalokat, felnőtteket és az időseket.

„Már az első megrendezett szűrőnapjaink is sikeresek voltak, és a visszajelzések alapján a továbbiakban egy egész hetet fogunk szánni az egészség megőrzésére. A kerületi egészségügyi intézményekkel jó kapcsolatot ápolunk, és ők is együttműködésükről biztosítottak. Célunk, hogy Erzsébetvárosban egy héten keresztül egészségünk megóvása legyen a központi téma. Oktatási intézményeinkben is előadásokat szervezünk az egészség megőrzése érdekében. Fontos, hogy nemcsak az ingyenesen elvégezhető szűrővizsgálatokkal teszünk a kerületiek egészségéért, de a rendelő-felújításokkal is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a kerület élhetőbb és egészségesebb legyen. A kerületi vezetés arra törekszik, hogy egyre inkább kiterjessze a lehetőségeket, amely során minden évben újabb vizsgálatoknak vethetik alá magukat a kerületiek. Az idén két új vizsgálattal bővült a már meglévők mellett a vizsgálatok sora” – mondta lapunknak Vattamány Zsolt, a kerület polgármestere.

130510Egeszsegnap0030
130510Egeszsegnap0006-683px

Hagyományosan a kerületiek a hallásvizsgálattól, vércukor- és vérnyomás-mérésen, valamint a látásszervi szűrővizsgálatokon át a talpdiagnosztikáig vehettek részt szűréseken. A tavalyi évhez képest 2 új vizsgálattal bővültek a vizsgálatok: PSA-szint mérésen (prosztatavizsgálat), valamint Doppler-vizsgálaton (érszűkület vizsgálata) vehettek részt a látogatók.

A vizsgálatra érkezők újságunknak elmondták, hogy örülnek az önkormányzat ingyenesen igénybe vehető kezdeményezésének, hiszen ha valaki orvoshoz szeretne elmenni, az nemcsak, hogy költséges, de időigényes is. Volt, aki már többször vette igénybe a szolgáltatásokat, a továbbiakban is részt fog venni, és erre biztatja a többi kerületi lakost is.

130510Egeszsegnap0002
130510UjraelesztesBaross0015

„Újraélesztési technikák” előadás a Barossban

Az egészségnap keretén belül a Baross Gábor Általános Iskolában „Újraélesztési technikák” oktatási előadást tartottak. A mai rohanó világban fontos azon ismeretek megléte, amelyek életet menthetnek. A 7. osztályos gyerekeknek tartott előadás során megtudhattak mindent arról, hogy ha egy embertársuk bajba kerül, akkor hogyan segítsenek rajta. Az előadás interaktív volt, vagyis a gyerekeket is bevonták, akik így elsajátíthatták azokat a gyakorlatokat, amik az újraélesztéshez szükségesek. Bemutatták többek között az egészségügyi kártyát is, amely tartalmazza tulajdonosa legfontosabb egészségügyi adatait, például betegségeit, allergiáit. A kártya célja, hogy sürgősségi ellátás esetén a kezelőorvos azonnal megkapja pácienséről azon információkat, amelyek a kezeléshez szükségesek.