Hpv elleni prevenciós program

Erzsébetváros önkormányzata 2012-ben is biztosítja a 12 éves lányoknak a humán papillomavírus okozta méhnyakrák és nemi szervi szemölcsök elleni oltóanyagot.

Erzsébetváros önkormányzatának HPV elleni prevenciós programjáról:

A humán papillomavírus okozta méhnyakrák és nemi szervi szemölcsök elleni, rendkívül kedvező védekezési lehetőséget ajánlunk fel.

Ennek a víruscsaládnak sok típusa ismert. A HPV jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik. Az egész világon, így hazánkban is elterjedt. Életük során az emberek 50–80%-a átesik valamilyen HPV-fertőzésen. A HPV okozta elváltozások leggyakrabban a méhnyakon, a hüvely- és szeméremtesten, a hímvesszőn és a végbél területén, valamint a szájüregben alakulnak ki.

A kismértékben rákkeltő vírustípusok szemölcsöket okoznak a bőrön, a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú elváltozások, de igen makacsok, kezelésük hosszadalmas és kellemetlen (ecsetelés, fagyasztás, kimetszés), és gyakran kiújulnak.

Az erősen rákkeltő típusok a hámban, nyálkahártyában rákot okozhatnak, vagy olyan elváltozásokat hoznak létre, amelyek rákká fejlődhetnek.

A fertőzés a fertőzött területek érintkezésével, leginkább szexuális úton terjed egyik emberről a másikra. Mivel a humán papillomavírus akár évekig lappanghat tünetmentesen, sem a fertőzött személy, sem közvetlen környezete és partnere sem tud a fertőzés veszélyéről.

Mindezek megelőzésére az önkormányzat három oltásból álló kezelést biztosít a VII. kerületben állandó lakcímmel rendelkező, 12 éves lányok részére, akik 2000. január 1. és 2000. december 31. között születtek, és a szülő vagy törvényes képviselő aláírva visszaküldi a védőnői szolgálatnak a szülői beleegyező nyilatkozatot.