Egy hét az egészségért!

Erzsébetváros önkormányzata 2013. szeptember 16. és 22. között rendezte meg Egészség Hét elnevezésű programsorozatát, melynek része volt a már hagyományossá vált szűrőnap, és különböző egészségügyi előadásokat is meghallgathattak az érdeklődők. A hét minden rendezvényén és a vizsgálatokon a kerületiek ismét ingyenesen vehettek részt.

„Az idén először egy tematikus hetet szerveztünk Erzsébetvárosban a prevenció jegyében” – mondta Vattamány Zsolt polgármester az Egészség Hét sajtótájékoztatóján, ahol átadtak egy defibrillátor készüléket a Baross Gábor sporttagozatos általános iskolának. A kerület tervei szerint májusig összesen 15 darab készüléket szereznek be, majd elkészítik Erzsébetváros defibrillátor térképét. Emellett a kerületi iskolákban az osztályfőnöki órák keretében újraélesztést is oktatnak, és az életmentő készülékek használatára is megtanítják a gyerekeket.

Ugyanekkor bejelentették, hogy bevezetésre kerül az életmentő Dr. Card egészségkártya, amely bankkártya nagyságú, és tartalmazza a legfontosabb egészségügyi adatainkat, így sürgősségi ellátás esetén a kezelőorvos azonnal megkapja rólunk azon információkat, amelyek a kezelésünkhöz szükségesek. Egészségkártyát biztosítanak minden kerületi iskolásnak (18 éves korig), illetve a nagycsaládosok számára, de bárki, aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel, igényelhet magának.

Az őszi szűrőnapot szeptember 20-án tartották, és az előző évekhez hasonlóan átfogó egészségügyi vizsgálatokra lehetett jelentkezni. Idén új szűréssel bővült a vizsgálatok köre: szívstressz-mérésen is részt vehettek a kerületiek, mellyel a szív és érrendszeri stressz gyorsan és könnyen mérhető.

A rendezvényen jelen volt Iszak Eszter, a Viva Tv műsorvezetője is. „Fontosnak tartom, hogy kerületiként ingyenes egészségnapon vehetek részt, és megvizsgáltathatom magam a különféle szűréseken. Édesapám a diabétesz egyik szövődményébe halt bele, így nekem még fontosabb, hogy rendszeresen mérjem a cukromat. Eddig szerencsére mindig minden rendben volt. Ezúttal a véroxigénszint- és a szívstressz-mérésem, a hallás- és a látásvizsgálatom is jó eredménnyel zárult” – mondta lapunknak a műsorvezető. Szeptember 21-én rendezték meg a Klauzál téren a Prevenciós Napot, amely során nemcsak a felnőttek, de a gyermekek is megtalálhatták a számukra érdekes prevenciós célú előadásokat.

130920Szuronap0020

Az Egészség Héten került sor a Guiness rekord felállítását célzó sportrendezvényre is, amelynek keretében 55 órán át fociztak a fiatalok, így megdöntötték a világrekordot.

130918EeszsegnapSajttaj0032
130920Szuronap0068
130921Egeszsegnap0058