Támogatást kaptak a kerületi egyházak

Az régóta köztudott tény, hogy Erzsébetváros a sokszínűségéről híres. Különböző kultúrák, népek és életmódok keverednek itt. Számos felekezet található itt, melyek már évtizedek óta működnek és teszik változatossá a kerület hitéleti térképét.

„Vallási értelemben szinte az egész nyugati kultúrkör képviselteti magát, hiszen a görög és római katolikus gyülekezetektől, az izraelita felekezeteken át számos protestáns és neoprotestáns közösség találta meg a helyét Erzsébetvárosban.”

Éppen ezért tett látogatást Vattamány Zsolt polgármester és Juhász Gábor alpolgármester a kerület gyülekezeteinél, céljuk, hogy felmérjék, hol, miben és milyen formában tudnak segíteni. A városvezetők tájékozódtak továbbá az önkormányzat által folyósított tavalyi támogatások felhasználásáról is. A gyülekezetek nagy számára való tekintettel a látogatások két napot vettek igénybe. Első napon a Fasori Evangélikus és Református Gyülekezet, az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Egyházközség, a Budapesti Görög Katolikus Egyházközség, a Wesselényi utcai Baptista Gyülekezet, a Budapesti Zsidó Hitközség és a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség meglátogatására került sor. A második nap alkalmával a Budapesti Román Ortodox Egyházközséget, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget és Klauzál téri Református Egyházközséget látogatta meg a kerület vezetése.

„A tavalyi önkormányzati támogatásból, megújult az idén 100 éves fasori református templom belső, Zsolnay-kerámiából készült díszburkolata is.”

Így a kerületi támogatás is hozzájárult ahhoz, hogy a templom jubileumi teljes felújítása végbemenjen. A támogatásoknak köszönhetően elsősorban infrastrukturális fejlesztések mentek végbe, mint a nyílászárók cseréje vagy a fűtéskorszerűsítés, akadálymentesítés. Természetesen a gyülekezeteknek a támogatások felhasználásáról tételesen be kell számolniuk az önkormányzatnak. A rendszeres támogatásoknak köszönhetően az idén már a rendelkezésre álló keret egy jelentős részét közvetlenül a hitélet fellendítésére fordíthatják. Így a fasori reformátusok és evangélikusok hitéleti konferencia szervezésére is szánnak a rendelkezésre álló keretből.

130606Evangelikus0008
130606RKatolikus0002