Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és az erzsébetvárosi önkormányzat

2014. szeptember 11-én együttműködési megállapodást írt alá Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) elnöke és Vattamány Zsolt polgármester. A 25 éve alakult szervezet főként a hagyományos „pesti zsidó negyedben”, Erzsébetvárosban tevékenykedik, székhelye is itt található.

Az önkormányzat és a MAZSIKE egyaránt elkötelezett a gazdag zsidó kulturális hagyomány megőrzésében, ápolásában, a pezsgő kulturális élet feltételeinek megteremtésében, támogatásában. Erre a szándékra épül a most megkötött együttműködési megállapodás.

Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a városvezetés biztosítani kívánja az egyesület méltó működéséhez szükséges feltételeket. A MAZSIKE aktív részt vállal a kerület zsidó hagyományokon alapuló kulturális életének megszervezésében. Egyebek mellett külön gyűjtőakciót hirdet a 2015-ben elkészülő Csányi utcai Erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti Tár részére. Az emléktárgyak, dokumentumok összegyűjtése mellett kiállításokat és rendszeres sétákat szervez.

Az Erzsébetváros újság és a kerületi televízió, valamint a Szombat folyóirat kiemelten foglalkozik a zsidó örökség bemutatásával, az utóbbi esetenként különszámot is kiad. Az egyesület az önkormányzat támogatásával idén először rendezte meg az Európai Zsidó Kultúra Napját szeptember 14-én az újjáépült Madách téren. A program keretei között koncerteket, előadásokat hallgathattak az érdeklődők, emellett egy, a zsidók és nem zsidók együttélését bemutató kiállítás is helyet kapott a téren.

140911Mazsike_alairas0001
140911Mazsike_alairas0009