Tavaszköszöntő a „Kultúra utcájában”

Erzsébetváros Önkormányzata a 130 éves Erzsébetváros szívében, a Kazinczy utcának a Dob utca és Wesselényi utca közötti szakaszán rendezte meg április 22-én a „Tavaszköszöntő – Kultúra utcája” fesztivált.

Az Európai Uniós támogatással megvalósult rehabilitációs program keretein belül Erzsébetvárosban megújult a város képében kiemelkedő szerepet játszó Kazinczy utca. Az Erzsébet-terv részét képező „Kultúra utcája” beruházás egy átfogó fejlesztési program, amelynek köszönhetően a Kazinczy, a Wesselényi és a Dob utca közé eső útszakaszt, illetve az ott elhelyezkedő három kulturális intézményt – az ortodox zsinagógát, az Elektrotechnikai Múzeum épületét, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának auláját –, valamint több műemlék jellegű házat felújítottak. A programot Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, hogy a Kultúra Utcájában rendezett programok felpezsdítik Erzsébetváros idegenforgalmát, kulturális életét. A cél az, hogy a kerületre dinamikusan fejlődő nagyvárosi környezetként és egyben vonzó élettérként, élhető, szerethető városrészként gondolhassanak az itt élők és az ide látogatók.

120422KulturaUtcaja0030

A vasárnap délután rendezett tavaszköszöntő fesztiválon a látogatók megtekinthették az idén 100 éves, felújított ortodox nagyzsinagógát. Az épületet óránként induló idegenvezetéssel járhatták körbe az érdeklődők, akik rengeteg információt tudhattak meg a zsinagógáról és történelméről. Részt vehettek továbbá az Elektrotechnikai Múzeum interaktív foglalkozásain, megtekinthették a múzeum falai között az „Otthonunk Erzsébetváros” című alkalmi kiállítást, valamint bele lehetett kóstolni egy rendhagyó fizikaórába is. Akinek pedig arra támadt inkább kedve, szórakozhatott a múzeum udvarán felállított színpadnál, de benézhetett az ELTE nyilvános előadásaira is. Az igen nagy tömeget megmozgató fesztivál alatt a kulturális intézményeket mindenki ingyenesen látogathatta.