Színház a gangon

A Pulzus Társulás megálmodta, hogy házhoz viszi a színházat azoknak, akik bármely okból nem jutnak el oda. A színészek az udvaron, gangon játsszák el a darabot, így a lakóknak elég kiállniuk a lakásuk elé, hogy élvezhessék a bemutatót. Az országban egyedülálló erzsébetvárosi Gang Színház a Bethlen Téri Színház együttműködésével, az erzsébetvárosi önkormányzat támogatásával jött létre.

„Színház az egész világ” – írta Shakespeare, a Pulzus Társulás pedig be is bizonyítja, hogy igaz a mondás. Tavaly nyáron – Magyarországon elsőként – erzsébetvárosi bérházak udvaraiba vitték el előadásaikat, hogy az ott lakók a gangon állva élvezhessék a művészetet. Az erzsébetvárosi önkormányzat támogatásának köszönhetően idén is folytatódott a különleges és népszerű kezdeményezés. Szeptember 9. és 16. között a Wesselényi, Dembinszky, Cserhát, Csengery, Thököly és Hársfa utcák egy-egy házában tartottak előadást a lakóknak és azok vendégeinek. A házak folyosóin és udvarán Carlo Goldoni „Terecske” című darabját adták elő, amit pontosan ilyen környezetbe szánt az 1700-as évek olasz szerzője. A történet ugyanis egy velencei téren játszódik, a házak erkélyein illegetik magukat az eladósorban lévő lányok, hogy egy arra járó fiatalember észrevegye őket. A darabban megjelenik a gazdag, a szegény, a szép és a csúnya, a kedves és a gonosz – épp úgy, mint egy lakóközösségben.

A Pulzus Társulás minden esetben számít a ház lakóinak aktív részvételére is. Úgy vélik, a Gang Színházban a nézők számára az előadás „valóságos” élmény lehet, hiszen élőben, valódi „díszletek” között nézhetik a történetet, és találkozhatnak szomszédjaikkal, akikkel talán a közös élmény össze is köti őket annyira, hogy a hétköznapokban is megmarad a jó viszony, és egymás mellett élő emberekből végül közösség kovácsolódik.

A hideg időre való tekintettel szeptember 23-án tartották a K11-ben az év utolsó előadását, mely az önkormányzati támogatásnak köszönhetően mindenki számára nyitott és ingyenes volt.

150909Gangszinhaz_Dembinszky0021
150912Gangszinhaz_Erzsebetkrt0004
150923K11Gangszinhaz0013