Ismét vár az Örkény kert

Az idén második alakalommal tartja meg Erzsébetváros önkormányzata és az Örkény Színház az Örkény kert elnevezésű programot: augusztus 25-én a Madách teret lezárják a forgalom elől, és egy napra a kultúra színterévé alakítják. A program egyúttal előrevetíti a köztérrel kapcsolatos terveket: az átalakítására a kerület vezetése tavasszal írt ki pályázatot egyetemi és főiskolai hallgatók számára.

Múlt szeptemberben az Örkény kert nevű többnapos program keretében tájékoztatta először a nyilvánosságot Vattamány Zsolt, a kerület polgármestere a tervekről. Szavai szerint forgalomcsillapított, növényesített térré fogja alakítani a Madách teret a hetedik kerület vezetése, az Erzsébet Terv elnevezésű, hosszú távú fejlesztési program keretében.

A tér újragondolásának ötlete az Örkény Színház színészeitől ered, a hetedik kerület vezetése pedig tavaly az elképzelés mellé állt. Tavasszal – mint arról korábban beszámoltunk – kiírták a pályázatot a tér újratervezésére: Erzsébetváros önkormányzata nyolc hazai egyetem építészkarán tette közzé azt, hogy a nyertes terv alapján adjanak új arculatot a főváros egyik központi terének.

Az ötletet Ráday Mihály városvédő, a pályázatok egyik elbírálója is üdvözölte, de felhívta a figyelmet arra, hogy a forgalomcsillapítással, vagyis a parkoló mellőzésével járó esetleges parkolási problémákkal számolnia kell az önkormányzatnak. Az élhető terek ideájának megfelelően utcabútorokkal, növényekkel teszik a járókelők számára nyugodtabbá, emberléptékűvé a teret.

A pályázat két egységet határoz meg felújítandó területként: elsődlegesen kiemelt tervezési terület a Károly körút és a „Madách házak” által közrezárt rész, vagyis a Madách tér. Lényeges, hogy itt a hallgatóknak az épületek alatti árkádokat is figyelembe kell venniük.

A másik terület pedig az úgynevezett „kapuzat” és a Rumbach Sebestyén utca közötti szakasz, azaz a Madách Imre út. A pályázatok elbírálására szeptemberben kerül sor, a megvalósítás 2014-ig várható.

Az egész napos Örkény kert tehát a megújuló köztér „beharangozó” rendezvénye, vagyis megmutatja, hogy mivé is alakulhat a város egyik központi, kulturális létesítményektől és vendéglátóegységektől zsúfolt tere, és miként teheti magáévá azt az utca embere. Egy napra műfüvet, növényeket szállítanak a térre, szerves kapcsolatot teremtve a környező kávézókkal, éttermekkel és a kulturális intézményekkel, így nem csupán a kerületiek, de a fővárosiak is élvezhetik a város egyik központi terének eddig ki nem használt adottságait.

Az esemény egyaránt lesz családi program és a kultúrafogyasztók színvonalas találkozója: a Kolompos Együttes muzsikája mellett a Kodály-év jegyében most komolyzenei minikoncertet élvezhetnek a látogatók.

Az eseményen debütál az ÖRKÉNY ESTRADE – Az Örkény Színház társulatának csapata, de az irodalomszeretők sem maradnak program nélkül: Befogad és kitaszít a világ címmel Huzella Péter és Mácsai Pál Villon összeállítása hangzik majd el, valamint Örkény Egyperceseiből is összeállítást hallhatnak az érdeklődők.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak: az erzsébetvárosi Legenda Egyesület történelmi játszóházzal készül a legapróbbak számára, és a Búgócsiga Zenede is muzsikál a gyermekeknek.

A színház kapui is megnyílnak: az előcsarnokban kiállítással várják az érdeklődőket, Szandtner Anna színésznő és csapata pedig egy különleges zenei produkcióval készül a rendezvényre.

120825Orkenykert0060-negyedelt-332px
120825Orkenykert0018-negyedelt
120825Orkenykert0293-negyedelt