Hétből Hétbe kórus és utcafesztivál

Erzsébetvárosban május 4–6. között rendezték meg a Hétből Hétbe kórus és utcafesztivált. Az önkormányzat szervezésében lezajlott rendezvényt két helyszínen tartották: a Rózsák terén és a közösségi házban. A gyerekeket egész napos program várta: koncert, tánc, színházi és bábelőadás, játszóház, állatsimogató, pónilovaglás, jóga és kézműves foglalkozás.

Pénteken a Musica Nostra és a Budapesti Vándorkórus részvételével nyitotta meg a rendezvényt Rónaszékiné Keresztes Monika, az esemény fővédnöke. A három napos, színvonalas kórusrendezvényen tizenkét amatőr együttes vett részt. Az előadás után bemutatkoztak a művészeti szakközépiskola népdal- és szólóénekesei – tanárok és diákok –, de felléptek a vendégkórusok szólistái is. A fesztiválon rengeteg szabadtéri műsorral várták a látogatókat az erzsébetvárosi óvodák és iskolák csoportjai, valamint a II. Budapest Vándor-Révész Fesztivál résztvevői. Szombaton felléptek a kerület kisiskolásai is. A Dobsuli másodikos és harmadikos művészeti osztályának tanulói közös produkcióban adták elő a Grimm-testvérek népszerű meséjét: A brémai muzsikusokat.

Szombat este egyházzenei hangversenyt tartottak az Árpádházi Szent Erzsébet templomban a fesztiválon részt vevő kórusok közreműködésével. A színes vasárnapi programokból kedvükre válogathattak a gyermekek és a felnőttek is. A közönség megnézhette Bartha Tóni Bábszínházának előadásában a Paprika Jancsit, a Molnár Antal Zeneiskola növendékeinek műsorát, az Akácvirág Táncegyüttes, a Rajkó Művészeti Iskola, a Mirizo Dance, a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola, Emilio, a Tér Színház – Szent Erzsébet legenda előadását, a Trabarna és a Bihari Táncegyüttes előadását.

Rónaszékiné Keresztes Monika országgyűlési képviselő, az esemény fővédnöke lapunknak elmondta, hogy kerületünk rengeteg szellemi, lelki és tárgyi kincset magába foglal, amit érdemes felfedezni, és megmutatni az embereknek. A rendezvény az Erzsébetváros napok keretében valósulhatott meg a Rózsák terén, ahol több ezren élvezték a programokat. A kerület jelenlegi vezetésének elsődleges célja, hogy Budapest belvárosának egyik legértékesebb részét lendületbe hozza. Ez a három nap felhőtlen kikapcsolódást jelentett minden korosztály számára, és lehetőséget adott arra, hogy kulturális, szórakoztató közegben találkozzunk a kerület lakóival, kézműveseivel és civil szervezeteivel. A kórusfesztivál záró koncertjén a részt vevő énekkarok – a Chorus Matricanus és a Budapesti Vándorkórus – közösen adták elő a 17–18. század fordulóján élt cseh zeneszerző, Johann Babtist Vanhal ritkán hallható Te Deumját. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvényt a nagy népszerűségnek köszönhetően a közeljövőben is megrendezi majd az önkormányzat Erzsébetváros szívében. Az eseményről készült felvételeket megnézhetik a TV7 műsorán.

_KED1638