Egészséges és sportos Erzsébetváros

Szeptember utolsó hétvégéje a mozgásról és az egészségről szólt Erzsébetvárosban. A felnőttek számos szűrővizsgálaton és előadáson vehettek részt, valamint a gyerekekkel együtt futhattak és gyalogolhattak a Városligetben.

Az Egészség- és sporthét elnevezésű programsorozat szeptember 24-én Végvári Tamás tengeri kajakos előadásával kezdődött, aki a K11-ben mesélt a jelenlévőknek több ezer kilométeres, evezős túrájáról.

Pénteken és szombaton a Garay térre várta az érdeklődőket a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ, munkatársai teljes körű egészségügyi szolgáltatásokkal készültek. Lehetőség volt hallás- és látásvizsgálatra, vérnyomás- és cukormérésre, mozgásszervi tanácsadásra, gerincferdülés szűrésére, de a veszélyesnek tűnő anyajegyeket is megvizsgálták a szakemberek. Szakmai előadásokat is hallgathattak a jelenlévők: dr. Zacher Gábor toxikológus a drogok veszélyeiről beszélt, míg Polereczki Andrea, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntese a biztonságos internethasználat feltételeit ismertette.

Ezalatt a gyermekeknek sem kellett unatkozniuk, őket rajzfal, bohóc-műsor, kreatív kuckó, koncert és terápiás kutyabemutató várta.

150926PrevenciosNap0050

A programok után az egészségtudatos erzsébetvárosiak a Városligetben futóversenyen mérethették meg magukat. Rendeztek 3x1057 méteres váltófutást, 1507 méteres futást és gyaloglást, a legedzettebbek pedig 5007 méteren tehették próbára magukat. És bár ezen a hétvégén az időjárás csúfabb őszi arcát mutatta, a versenyek idejére elállt az eső, így sokan álltak rajtvonalhoz. „Diákjaink örömmel vettek részt a futóversenyen, nagyon lelkesen készültek rá” – mesélte Spiesz Ádám, a Baross Gábor Általános Iskola igazgatója. „Iskolánkból 333-an neveztek, gyerekek, szülők és pedagógusok együtt. Nem volt kényszer, mindenki szívesen jött. Tanulóink 90 százaléka 1507 méteren indult, a többiek a leghosszabb, 5 kilométeres és 7 méteres távot teljesítették!” – mesélte a pedagógus, aki nagyon büszke a gyerekekre. A Baross csapata volt a legnagyobb, hozzáállásukat a szervezők is értékelték: a versenyen minden résztvevő emblémával ellátott pólót és befutócsomagot kapott, a díjazottak nyakába pedig Vattamány Zsolt polgármester, a rendezvény fővédnöke akasztotta az érmet.

TSD_7241
150926Futonap0009