Demjénben szüreteltek az erzsébetvárosiak

Szeptember 24-én egész napos kiránduláson vehetett részt kétszáz kerületi nyugdíjas az Eger melletti Demjénben. A programon – melyet térítésmentesen biztosított az önkormányzat – mindenki megtanulhatta a szüretelés és a mustkészítés fortélyait, majd ebéddel és borkóstolóval zárult a program. A borkészítés hozzátartozik kultúránkhoz, hagyományainkhoz, mégis kevesen mondhatják el – főleg a városi emberek közül –, hogy saját készítésű mustot kortyolhattak. Erzsébetváros önkormányzata és a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ már második alkalommal szervezte meg az Idősek hónapja programsorozat keretében a szürettel egybekötött borházlátogatást, amely idén annyira népszerűnek bizonyult, hogy három busszal érkeztek az erzsébetvárosiak Demjénbe.

A lelkes szüretelők között megtaláltuk a kerület polgármesterét is. „Családunkban többen foglalkoztak szőlészettel, borászattal, nem idegen tőlem a szüreti készülődés. Ezek a munkálatok mindig összehozták a családot, együtt dolgozott fiatal és idős. Hihetetlen élmény látni, hogy milyen örömmel segédkezik mindenki, micsoda közösségteremtő ereje van a közösen végzett munkának. A jövőben több ilyen programot tervezünk. Két hét múlva például Szentendrén gyönyörködhetünk majd a Dunakanyar látványában” – ígérte Vattamány Zsolt.

A jól megérdemelt ebéd után a látogatók megkóstolhatták a ház legkiválóbb borait, majd ügyességi vetélkedőn derült ki, ki a legügyesebb szüretelő. Az Idősek hónapja rendezvénysorozaton számos, a kerületben is elérhető lehetőség közül válogathatnak azok, akik valódi közösségi élményre vágynak. A helyi idősotthonok és nappali klubok a szokásosnál is gazdagabb programkínálattal várják a szépkorú lakosokat.

140924DemjenSzuret0017
140924DemjenSzuret0040
140924DemjenSzuret0085