Álarcok, kereplők, busók Erzsébetvárosban

A hagyományőrzés, a busójárás bemutatása volt a fő attrakciója a kerületünkben szombaton megrendezett Fergeteges Farsangi Forgatagnak. A telt házas rendezvény a Garay Centerben és kültéren zajlott, elsősorban családok részvételével. Az ünnep fővédnöke Vattamány Zsolt polgármester volt.

130216BusokGarayter0015

A Holló együttes zenés interaktív gyermekműsorával kezdődött, majd a Farsang a Fonóban programmal folytatódott a Fergeteges Farsangi Forgatag Erzsébetvárosban, aminek keretében a lányok szőttek, fontak, gombolyítottak, a fiúkkal táncoltak, majd a hagyományoknak megfelelően Fassang Jancsit eltemették jelképesen. A Garay Center Mohácsi Sokackör Hagyományőrző néptánccsoportja élő zenekari kísérettel lépett fel a rendezvényen, majd busóavatást tartottak. A tél nem múlhat el farsang nélkül: ez az ünnep azonban nemcsak a jelmezek színes kavalkádját jelenti, de hazánkban hagyományosan a busójárást is, amelyet a városi ember általában ma már csak hallomásból, tanulmányaiból ismer. Az erzsébetvárosi ERöMŰVHÁZ ezt a hagyományt kívánta feléleszteni, és a nagyközönségnek bemutatni szombaton.

A busójárás Mohácsról ered: farsang idején a mohácsi busók fűzfából faragott, rikító színűre festett, félelmetes álarcaikban, kereplőket forgatva, kolompokat rázva hagyományosan vidám forgataggá varázsolják a várost. A téltemető, tavaszköszöntő nagy ünnep húshagyó kedden látványos, jókedvű farsangtemetéssel ér véget. Ám ekkor is örök kérdés marad, hogy valóban elűzték-e a hideget? A hagyomány eredetét egyébként Mohácson a törökűzés legendájával magyarázzák. Sötétedéskor az egybegyűltek máglyát gyújtanak, s „elégetik” a telet, és a főtéren körtáncokat járnak.

130216BusokGarayter0069
130216BusokGarayter0036

Az erzsébetvárosi Farsangi Forgatagban a busók a Garay téren vonultak fel, így a kerületiek és a vendégek igazi busójárás szemtanúi lehettek. Hatalmas tömeg előtt, napsütésben, a közönség bevonásával zajlott a vidám esemény. A busók álarcai a helyszínen is ki voltak állítva: eredeti faragott álarcokat, kereplőket láthattak a vendégek. A családi program kézműves foglalkozással folytatódott, ahol busóálarcot készítettek természetes anyagokból, valamint zajkeltő hangszereket és varázsló süveget alkothattak a nézők.

Arcfestéssel és hennafestéssel folytatódott a színes program, és bemutatkozott a Róth Miksa Emlékház is, az érdeklődők pedig aznap ingyenjeggyel látogathattak el az emlékházba.

130216BusokGarayter0016