A színház kiszabadult a falak közül

Egész napra megtelt a Madách tér augusztus 25-én, ahol másodszor rendezték meg az Örkény kert elnevezésű kulturális napot, az Örkény István Színház és a kerület vezetésének közreműködésével. Az egynapos fesztivál célja, hogy a belvárosi közterület parkosítását előrevetítse s népszerűsítse, az átalakításra pedig akár már a jövő évben sor kerülhet.

Százak látogattak el augusztus 25-én az önkormányzat és az Örkény István Színház közös rendezvényére, az Örkény kert nevű rendezvényre. Mácsai Pál, a színház igazgatója lapunknak arról beszélt, hogy a rendkívül jó adottságú, központi fővárosi tér meglehetősen rossz állapotban van: „Tavaly, amikor elsőként szerveztük meg a programot, azt szerettük volna, hogy a tér jövőbeni képe látszódjon: egy koszos parkolóktól mentes, növényesített és a járókelők számára élhető agóra” – vélekedett a direktor. Mint mondta, mindennek a farvizén került képbe az Örkény István Színház társulata, akik az esemény házigazdái lettek. „A kerület vezetése azonnal mellénk állt, így felesben álljuk a rendezvény kiadásait” – tette hozzá Mácsai.

Az egynapos fesztivál alapelve, hogy csak a legjobb szerzőket és alkotókat igyekszik felvonultatni. A rendezvényen – a mintegy díszvendégként fellépő – Kocsis Zoltán és Rost Andrea minikoncertjét hallhatta a közönség. A délelőtt megint a legkisebbeké volt, ahol mások mellett a Kolompos Együttes, a Búgócsiga Zenede és a Tintaló Társulás bábcirkusza szórakoztatta a gyermekeket.

Örkény István egyperces novelláiból az Örkény színház társulatának tagjai adtak elő válogatást. Csuja Imre Babits Mihály Jónás könyvéből idézett, fellépett a HANEM Tangózenekar, és az Örkény kertben debütált a társulat fiatal színésznőjének, Szandtner Annának zenekara, az Anemona is. A nap a színészek alkalmi koncertjével, az Örkény esztrád című műsorral zárult. Rövidített változatban élvezhették a jelenlévők Mácsai Pál és Huzella Péter Befogad és kitaszít a világ című Villon-estjét.

Az említett parkosításra benyújtott pályázatok elbírálása egyébként szeptemberben lesz, a tér átalakítása pedig az Erzsébet Terv elnevezésű kerületi városrehabilitációs fejlesztésen belül valósul majd meg.

120825Orkenykert0018-negyedelt
120825Orkenykert0317-negyedelt