Hírek

name

Ismét kizöldült a Madách tér

2019.09.19.
A 15. évadát ünneplő Örkény István Színház és az önkormányzat egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszöntötte az új évadot a Madách téren szeptember 7-én. Idén 9. alkalommal várták a színház előtti térre a látogatókat, akik az esős és hűvösebb idő ellenére nagyon sokan kilátogattak.

name

Közös munkával és szórakozással zöldült Erzsébetváros

2019.05.30.
Erzsébetváros önkormányzata a Föld napja alkalmából idén 7. alkalommal rendezte meg Erzsébetvárosi Zöld7 elnevezésű programsorozatát. Kicsik és nagyok találtak kedvükre való elfoglaltságot, miközben zöldült, szépült a kerület.

name

Ezren énekeltek a Madách téren

2019.04.18.
Közös énekléssel ünnepelték a magyar költészet napját az Örkény István Színház és Erzsébetváros önkormányzatának rendezésében április 11-én, csütörtökön. A téren a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium és a Madách Imre Gimnázium ezer diákja énekelte el együtt József Attila Tiszta szívvel című versének a Kex zenekar által megzenésített verzióját.

name

Könyvbemutató – Ami látható, és ami láthatatlan

2019.01.31.
Az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban mutatták be december 12-én az Erzsébetváros zsidó kulturális örökségét feldolgozó kötetet, az Ami látható, és ami láthatatlan című kiadványt. Az első ízben 2013-ban megjelent könyv módosított kiadásának szakmai ismertetését dr. habil. Szívós Erika vállalta, az eseményen részt vevőket Vattamány Zsolt polgármester köszöntötte.

name

Erzsébetváros 136. születésnapján Sisi-szobrot avattak a Madách téren

2018.12.13.
November 15-én avatta fel a VII. kerületi önkormányzat nevében Vattamány Zsolt polgármester és R. Törley Mária szobrászművész Erzsébet királyné, azaz Sisi bronzszobrát a Madách téren.

name

Könyvbemutató - A reformáció öröksége Erzsébetvárosban

2018.01.25.
A tavalyi esztendő a reformáció 500 éves jubileumának jegyében telt, amelyhez kapcsolódóan Erzsébetvárosban is számos kulturális programot tartottak az érintett egyházközségek szervezésében. Tekintettel arra, hogy Erzsébetváros területén számos protestáns gyülekezet működik, az önkormányzat kezdeményezte egy emlékkötet megjelentetését, amely bemutatja a helyi református, evangélikus és baptista gyülekezetek történetét.

name

A VII. Kerületi Futó- és Gyaloglónap csúcsot döntött

2017.10.19.
A hűvös időjárást ellensúlyozta az indulók futókedve, így 2017-ben is jó hangulatban, családias légkörben és csúcslétszámmal, 1850 nevezővel zajlott a VII. Kerületi Futó- és Gyaloglónap. Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere csapatban és egyéniben is rajthoz állt, a váltófutást a Polgármesteri Hivatal munkatársaival közösen teljesítette.

name

Újra sikert aratott az Örkény Kert

2017.09.21.
Idén is plázshangulatot varázsoltak szeptember 9-én a Madách térre. A nyugágyak mellett persze számtalan kulturális program is várta az érdeklődőket és a járókelőket a mára hagyománnyá vált Örkény Kerten, melyet az önkormányzat támogatásával az Örkény István Színház rendezett meg immár hetedik alkalommal.

name

Egy hét a környezettudatosság jegyében

2017.05.25.
Ötödik éve rendezik meg a „Zöld7” elnevezésű programsorozatot Erzsébetvárosban, melynek célja a környezetvédelem kiemelkedően fontos ügyének népszerűsítése. Minden évben egyre többen csatlakoznak a népszerű akcióhoz. Idén tartották a legsokrétűbb programokat a kezdeményezés életre hívása óta.

name

Könyvbemutató - Erzsébetvárosi ősz

2016.11.17.
„Az Erzsébetvárosi ősz című kötet arra is vállalkozik, hogy bemutassa a forradalom eseményeinek hátterét, azt a gazdasági, társadalmi, szociális és kulturális környezetet, amelyben »kipattanhatott a szikra«. A szerzők olyan források feldolgozására vállalkoztak, amelyekből megismerhetjük a forradalom erzsébetvárosi történetét, azokat a körülményeket, amelyek az itt élő embereket bátor kiállásra sarkallták” – mondta el október 21-én, a könyv bemutatóján Vattamány Zsolt polgármester.

name

7. kerületi Futó- és Gyaloglónap

2016.10.20.
Rengeteg nevezővel, remek hangulatban zajlott szeptember 24-én a 7. kerületi Futó- és Gyaloglónap, amelyen 12 kerületi és „vendég” iskola diákjai is szerepeltek. A legszerencsésebb futó egy biciklivel gazdagodott.

name

Évről évre nagyobb siker az Örkény kert

2016.09.22.
Az elmúlt évek alatt Budapest egyik legnépszerűbb fesztiváljává nőtte ki magát az Örkény kert, amit hat éve minden nyár végén a Madách téren rendeznek meg. Az egész napos kulturális rendezvénnyel a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek sajátos hangulatára és fontosságára, és ébren tartsák az erzsébetvárosi és általában a budapesti polgárok érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt.

name

Húsvéti kavalkád

2016.04.21.
Idén, március 23-án, a pihentető tavaszi szünet előtt látogatta meg az erzsébetvárosi kisiskolás gyermekeket a húsvéti nyúl és népes társasága a K11 kulturális központban. Ezen a napon kezdetét vehette a móka és kacagás, egyszóval a húsvéti sokadalom, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták a kedvükre való elfoglaltságot.

name

Állatsimogató a Madách téren

2016.01.28.
A látogatók többsége igencsak meglepődött, hogy az önkormányzat Erzsébetvárosi Advent elnevezésű programján – ahová a Kanga Alapítvány állatsimogatója is kitelepült – háztáji állatokat is lehetett simogatni. A bájos kecskegidák és malacok nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is elbűvölték. Az alapítvány azzal a céllal állított fel a városban karámokat, hogy a városlakóknak is alkalmat adjon a háztáji állatokkal való találkozásra, és bemutassa a felelős állattartást.

name

Megjelent az Ezerarcú Erzsébetváros bővített kiadása

2016.01.28.
Az Ezerarcú Erzsébetváros című könyv a 2011-ben a VII. kerületi önkormányzat által kiadott, azonos című helytörténeti kötet második, bővített kiadása. „Fontosnak tartom, hogy olyan maradandó műveken keresztül is ápoljuk, őrizzük a kerület kimondhatatlanul gazdag örökségét, mint ez a kötet, és átadhassuk azt az utókor számára – mondta el Vattamány Zsolt polgármester a bemutatón.

name

Egészséges és sportos Erzsébetváros

2015.10.22.
Szeptember utolsó hétvégéje a mozgásról és az egészségről szólt Erzsébetvárosban. A felnőttek számos szűrővizsgálaton és előadáson vehettek részt, valamint a gyerekekkel együtt futhattak és gyalogolhattak a Városligetben.

name

Színház a gangon

2015.10.22.
A Pulzus Társulás megálmodta, hogy házhoz viszi a színházat azoknak, akik bármely okból nem jutnak el oda. A színészek az udvaron, gangon játsszák el a darabot, így a lakóknak elég kiállniuk a lakásuk elé, hogy élvezhessék a bemutatót. Az országban egyedülálló erzsébetvárosi Gang Színház a Bethlen Téri Színház együttműködésével, az erzsébetvárosi önkormányzat támogatásával jött létre.

name

Elkezdődött a Hétpróba

2015.10.22.
Flashmobbal és állatkerti vetélkedővel kezdődött szeptember 22-én a Hétpróba elnevezésű vetélkedő, amely a VII. kerületi iskolások számára megrendezett, egész éven át tartó versenysorozat. A vetélkedő nyitó rendezvénye a Madách téren megrendezett flashmob volt, mely során a Molnár Antal Zeneiskola növendékei, illetve a kerületi iskolák diákjai előadták az Örömódát.

name

Újabb siker a Madách téren

2015.09.17.
Ötéves lett az Örkény Kert elnevezésű rendezvény, mely az Örkény István Színház és Erzsébetváros önkormányzatának évadnyitó eseménye. Idén is nagyon sokan látogattak ki az egész napos rendezvényre, melynek keretében reggel 10 órától este 10 óráig ingyenes szabadtéri programokkal várták az érdeklődőket.

name

Egy hétnyi zöld Erzsébetvárosban

2015.05.21.
Április végén a Föld napja alkalmából Erzsébetváros számos környezetvédelemhez kapcsolódó programot szervezett az itt élőknek. A gyerekek virágokat ültettek, a felnőttek utcát sepertek, a családok pedig a felelős állattartással ismerkedtek. A VII. kerület három éve indította útjára Zöld7 elnevezésű programsorozatát, mely évről-évre egyre nagyobb sikernek örvend.

name

Családi nap a K11-ben

2015.04.16.
A K11 Művészeti és Kulturális Központ ingyenes családi napot szervezett április 11-én. Számos szórakoztató programmal várták a kicsiket és a nagyokat. A látványos esemény nemcsak a budapestieket vonzotta, de még a Király utcában sétálgató külföldiek is benéztek Erzsébetváros legújabb kulturális központjába.

name

Őszi kirándulások az idősek hónapja alkalmából

2014.11.06.
Október az idősek hónapja. Erzsébetvárosban ez alkalomból minden évben több hetes programsorozattal kedveskednek a kerületben élő időseknek. Erzsébetváros önkormányzatának támogatásával a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ munkatársai idén is változatos programokkal – kirándulásokkal, kulturális rendezvényekkel és zenés-táncos mulatságokkal – készültek.

name

Családi nap Erzsébetvárosban

2014.11.06.
Közösségi foglalkozásokkal és koncertekkel várta az érdeklődőket az október 11-én megrendezett családi napon az önkormányzat. Az egész napos rendezvényen elkészítették a világ eddigi legnagyobb mennyiségű gulyáslevesét, amit hamarosan a Guiness-rekordok Könyvében is hitelesítenek. A családi napon mindenki talált magának érdekes elfoglaltságot.

name

Háromezren vettek részt az idei egészségnapokon

2014.10.02.
A nagy népszerűségnek örvendő ingyenes prevenciós napokat szeptember 26-án és 27-én tartották az erzsébetvárosi önkormányzat és a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ közös szervezésében. Az idei szűréseken vettek részt eddig a legtöbben, hiszen közel 3000 kerületi lakos látogatott el és vett részt a szűréseken.

name

Házhoz megy a színház Erzsébetvárosban

2014.10.02.
A Pulzus Társulás, a Honvéd Együttes és a Bethlen Téri Színház folytatja közös, rendhagyó előadás-sorozatát, mely az idén másodszor, ismét önkormányzati támogatással valósul meg. A kezdeményezés célja továbbra is az, hogy valódi színházi élményben lehessen részük az erzsébetvárosiaknak, mégpedig saját otthonukban.

name

Demjénben szüreteltek az erzsébetvárosiak

2014.10.02.
Szeptember 24-én egész napos kiránduláson vehetett részt kétszáz kerületi nyugdíjas az Eger melletti Demjénben. A programon – melyet térítésmentesen biztosított az önkormányzat – mindenki megtanulhatta a szüretelés és a mustkészítés fortélyait, majd ebéddel és borkóstolóval zárult a program.

name

Sikeres volt a 7. kerületi Futó- és gyaloglónap

2014.10.02.
Sikerrel debütált a VII. kerületi Futó- és gyaloglónap, hiszen a Városligetben szombat délután rengetegen gyűltek össze, hogy két távon gyaloglásban vagy futásban próbálják ki magukat. Összesen ezerötvenen regisztráltak a kihívásra.

name

Örkény Kert a megújult Madách téren

2014.09.04.
Augusztus 30-án negyedik alkalommal tartották meg – ezúttal már a nemrég megújult Madách téren – a népszerű „Örkény Kert” elnevezésű évadnyitó rendezvényt. A program összeállításánál minden korosztály igényeit figyelembe vették, így a család összes tagja élvezhette ezt a kultúrától színes napot.

name

„Életem a játék”

2014.07.31.
Megjelent dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó önéletrajzi könyve, melynek szerzői Nedbál Miklós, Dobos Sándor és Serényi Péter. A július 10-én tartott könyvbemutatón ott volt Vattamány Zsolt polgármester is, aki elmondta: „Az önkormányzat büszkén támogatta a könyv megjelenését, hiszen dr. Kiss Gergely tősgyökeres VII. kerületi, és ez év márciusa óta az Erzsébetváros Sportjáért díj kitüntetettje is.”

name

Sikerrel zárult a negyedik „Takarítsunk együtt!” akció
Idén a felelős kutyatartásra is felhívták a figyelmet

2014.05.08.
Második alkalommal rendezte meg az önkormányzat az erzsébetvárosi „Zöld7” elnevezésű programsorozatát, melyet a Föld napja alkalmából április 22. és 26. között látogathattak az érdeklődők. Az ötnapos eseménysorozathoz idén már kerületi kulturális intézmények és a Máltai Szeretetszolgálat is csatlakozott. A Klauzál téren a Felelős Gazdik Napjával hívták fel a figyelmet a tudatos állattartás fontosságára.

name

A 100 Tagú Cigányzenekar jubileumi koncertet adott

2013.12.12.
A 100 Tagú Cigányzenekar november 24-én egy jubileumi nagykoncerttel ünnepelte meg fennállásának 28. évfordulóját, melynek a felújított Zeneakadémia adott otthont. Az est fővédnöke Vattamány Zsolt polgármester volt, aki köszöntő beszédében kiemelte az önkormányzat és a zenekar közti sikeres együttműködést, valamint azt a szerepvállalást, amit a zenekar tölt be a fiatal tehetségek támogatásában.

name

Második alkalommal Erzsébet Hét Erzsébetvárosban

2013.11.28.
Erzsébetváros idén második alkalommal rendezte meg Erzsébet Hét elnevezésű programsorozatát, melyet tavaly hagyományteremtő szándékkal, a városrész fennállásának 130. évfordulója alkalmából indítottak el. A kerület névadója, Erzsébet királyné (Sissi) előtt tisztelegve egy héten át tartó tarka forgataggal ünnepelt Erzsébetváros.

name

Az Örkény Kert varázsa a Madách téren

2013.09.19.
Az Örkény István Színház és Erzsébetváros önkormányzata évadnyitó rendezvényét 2013. szeptember 7-én, 10.00–22.00 óráig rendezték meg a hetedik kerületi Madách téren, a belváros szívében. Az idén harmadik alkalommal élvezhette a közönség a programokat.

name

Kerületi biciklis nap a biztonságos közlekedésért

2013.09.19.
Biciklis nappal hívta fel Erzsébetváros önkormányzata a figyelmet arra, hogy milyen fontos gyermekeink egészséges életmódra és közlekedésbiztonságra való nevelése. Szeptember 13-án Erzsébetváros polgármestere és Kürti Gábor, a Critical Mass egyik szervezője kerületi tanulókkal és iskolaigazgatókkal indult el az Erzsébet körútról biciklivel, hogy öt kerületi iskola érintésével kétszer körbekerekezze a városrészt.

name

Az erzsébetvárosi IDA Patikában kezdődött az Országos Patikanap

2013.06.13.
Az erzsébetvárosi IDA Patikában került sor az Országos Patikanap nyitórendezvényére. Az eseményen részt vett Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, dr. Horváth Beatrix, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, dr. Barthus György, a Magyar Gyógyszerészkamara alelnöke és dr. Ballai Erika, az IDA Patika személyi jogos vezetője.

name

Álarcok, kereplők, busók Erzsébetvárosban

2013.02.23.
A hagyományőrzés, a busójárás bemutatása volt a fő attrakciója a kerületünkben szombaton megrendezett Fergeteges Farsangi Forgatagnak. A telt házas rendezvény a Garay Centerben és kültéren zajlott, elsősorban családok részvételével. Az ünnep fővédnöke Vattamány Zsolt polgármester volt.

name

A színház kiszabadult a falak közül

2012.09.06.
Egész napra megtelt a Madách tér augusztus 25-én, ahol másodszor rendezték meg az Örkény kert elnevezésű kulturális napot, az Örkény István Színház és a kerület vezetésének közreműködésével. Az egynapos fesztivál célja, hogy a belvárosi közterület parkosítását előrevetítse s népszerűsítse, az átalakításra pedig akár már a jövő évben sor kerülhet.

name

Ismét vár az Örkény kert

2012.08.16.
Az idén második alakalommal tartja meg Erzsébetváros önkormányzata és az Örkény Színház az Örkény kert elnevezésű programot: augusztus 25-én a Madách teret lezárják a forgalom elől, és egy napra a kultúra színterévé alakítják. A program egyúttal előrevetíti a köztérrel kapcsolatos terveket: az átalakítására a kerület vezetése tavasszal írt ki pályázatot egyetemi és főiskolai hallgatók számára.

name

Megmozdult a hetedik kerület

2012.07.12.
„Mozdulj Erzsébetváros Londonért!” címmel családi sportnapra és helyismereti versenyre került sor a Városligeti Sportcentrumban, ahol a legszerencsésebb résztvevő londoni utazást nyert az olimpia idejére.

name

Hétből Hétbe kórus és utcafesztivál

2012.05.17.
Erzsébetvárosban május 4–6. között rendezték meg a Hétből Hétbe kórus és utcafesztivált. Az önkormányzat szervezésében lezajlott rendezvényt két helyszínen tartották: a Rózsák terén és a közösségi házban. A gyerekeket egész napos program várta: koncert, tánc, színházi és bábelőadás, játszóház, állatsimogató, pónilovaglás, jóga és kézműves foglalkozás.

name

Tavaszköszöntő a „Kultúra utcájában”

2012.05.04.
Erzsébetváros Önkormányzata a 130 éves Erzsébetváros szívében, a Kazinczy utcának a Dob utca és Wesselényi utca közötti szakaszán rendezte meg április 22-én a „Tavaszköszöntő – Kultúra utcája” fesztivált.