A Bét Menáchem Gyermekoktatási Központ

A Dohány utcai iskola üresen álló épülete két év után újra megtelt gyerekzsivajjal. 2011. szeptember elsején megnyitotta kapuit a Bét Menáchem Gyermekoktatási Központ, amely bölcsődét, óvodát és általános iskolát is magában foglal. Naponta közel száz gyermek lépi át az intézmény kapuját, ahol jól képzett pedagógusok és gondozók fogadják őket. Az itteni nebulók napja azonban sok szempontból különbözik az átlagos óvodába vagy iskolába járó társaikétól, hiszen az intézményben héberül és magyarul folyik az oktatás, és már a legkisebbek is két nyelven ismerkednek a világgal.

Ennek megfelelően az oktatási program is kettős: egyrészt a magyarországi tantervet, másrészt egy zsidó oktatási programot követ. Ez a speciális tanmenet olyan egyedülálló lehetőség, amely ötvözi a hagyományos zsidó oktatás tapasztalatát a modern kor nevelési vívmányaival, így egyaránt magas szinten ismerteti meg a gyerekeket zsidó örökségükkel, a magyar kultúrával és a gyerekeket körülvevő modern világgal.

A magyar nyelven zajló világi oktatással szemben rendkívül magas követelményeket állítanak. Céljuk, hogy az itt tanuló gyerekek a legmagasabb színvonalú oktatásban részesüljenek. A Bét Menáchemben – Magyarországon egyedülálló módon – a zsidó hagyományok megismerése mellett olyan világi oktatást is nyújtanak a diákoknak, ami felveszi a versenyt bármelyik jónevű iskolával.

Fontos szempont emellett, hogy az óvodai és iskolai nevelés is kiscsoportban zajlik. Ez egyedülállóan családias légkört teremt, és lehetőséget ad a személyre szabott fejlesztésre, valamint arra is, hogy a gyerekek igényei és képességei szerint haladhassanak a tanulással. Az interaktív, gyerekcentrikus oktatással és a kreatív nevelési módszerekkel valódi élménnyé válik a tanulás, fejlődés.

A héber nyelven zajló oktatásban a hangsúlyt arra helyezik, hogy a gyerekekben pozitív zsidó identitást alakítsanak ki. Az ünnepekkel, hagyományokkal való ismerkedés, a vallás alapjainak elsajátítása élményalapú oktatási módszerrel történik, ami azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek zsidó örökségükhöz.

A szellemi fejlődés mellett természetesen fontos szerepet kapnak a test igényei is. Naponta ötször esznek a gyerekek helyben főzött, változatos és egészséges kóser ételt, és étrendjükből nem hiányozhat a friss gyümölcs és zöldség sem.

A frissen felújított épületben, tágas, világos és jól felszerelt termek várják a gyerekeket. Az intézményhez több udvarrész is tartozik. A tágas központi kertet több részre tagolták, így a különböző korosztályok biztonságosan, és a koruknak megfelelő környezetben és eszközökkel játszhatnak. A mozgásra az udvaron kívül egy hatalmas, gazdagon felszerelt tornaterem és egy balett-terem ad lehetőséget.

A napi programba speciális foglalkozások is be vannak építve, így például az óvoda saját buszával hetente egyszer úszni járnak a kicsik. Szintén heti egy alkalommal balett- vagy futballórán is részt vesznek, valamint a játékos tornafoglalkozáson már az angol nyelv alapjaival is megismerkednek. Emellett az oktatási időn kívül is szervez az intézmény különórákat: az egyre bővülő választékban jelenleg kerámiakészítés, judo, zenés torna és angol közül lehet választani.

Az óvodai évek után a gyerekek egy speciális, iskola-előkészítő évfolyamot végeznek el. Ennek a megoldásnak a célja, hogy fokozatos átmenetet tegyen lehetővé, felkészítve a tanulókat a nagyobb iskolai terhelésre. Ez alatt az év alatt többször is felmérik a gyerekek készségeit, és iskolakezdéshez megfelelő szintre hozzák őket. Ha a szülők igénylik, a pedagógusok speciális fejlesztésre is javaslatot tesznek, amit az iskola fejlesztőpedagógusa tart.

Az intézményt 1997-ben azért alapították, hogy magas színvonalú vallási és világi oktatási lehetőséget hozzanak létre zsidó gyerekeknek. Az óvoda az előző tanévig Budán működött, így a mostaninál sokkal kisebb, régi épületben sok mindenre nem volt lehetőség, amire az új épület teret ad. Az intézmény vezetői és munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy kiaknázhassák ezeket a lehetőségeket, hogy minél színesebb programot nyújthassanak, és hogy minél több irányú fejlesztési módot vezethessenek be az iskolai életbe.

A rászoruló családok eddig is igénybe vehettek támogatást a térítési díjhoz, de a 2012-13-as tanévben már teljesen ingyenes alapítványi helyeket is tudnak biztosítani a szerényebb anyagi körülmények között élőknek.

Bét Menáchem