„Sok olyan ember van, akiből kevés van”

131220BarthaAlfonz_emlektabla0023

A nemrégiben elhunyt Liszt-díjas tenor, Bartha Alfonz, az Operaház posztumusz örökös tagja emlékére az erzsébetvárosi önkormányzat támogatásával emléktáblát helyeztek el a művész lakóhelyén, a Damjanich utca 56-os számú házon karácsony előtt néhány nappal. Az avatóünnepségen részt vett többek között Bartha Alfonz özvegye, a Magyar Állami Operaház számos művésze és Rónaszékiné Keresztes Monika, a kerület alpolgármestere, országgyűlési képviselő, aki maga is zenepedagógus.

Kondor Katalin újságíró, aki gyermekkora óta nagy rajongója az operaénekesnek, elmondta: azzal, hogy ápoljuk valakinek az emlékét, a múltat építjük be a jelenbe és utódainkon keresztül a jövőbe is, és nem hal meg az, akire a még élők emlékeznek, akit nem felejtünk.

Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy Bartha Alfonz egyedi hangszínében látja a művész titkát, aki a Teremtőtől kapott hangot csodálatos természetességgel és technikával használta, és nem hagyta magát beskatulyázni sem műfajban, sem stílusban.

Rónaszékiné Keresztes Monika kiemelte: Bartha Alfonz élete, erkölcsi tartása és munkássága példaértékű, különösen a fiatal nemzedékek számára. Sohasem hivalkodva, hanem csendes szorgalommal, megbízható profizmussal dolgozott egész életében. Erzsébetváros büszke, hogy ilyen polgárai lehettek, mint Bartha Alfonz, aki igazán méltó arra, hogy mindazok, akiknek erre visz az útjuk, felnézve a táblára egy pillanatra rá emlékezzenek.